Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира заема от 5

...
Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира заема от 5
Коментари Харесай

Николай Василев: Заемът не е необходим, защото България има нелош фискален резерв

Бившият министър на стопанската система Николай Василев разяснява заема от 5 милиарда лв., който България изтегли от интернационалните пазари.

" Първо, съгласно мен, този дълг не е нужен, тъй като България има нелош фискален запас. България даже до края на август е с добър остатък. И това може да остане по този начин. Това е преференциален заем и екипът на министър Ананиев заслужава приветствие. Това е триумф за България. Трябва обаче да приключим годината без бюджетен недостиг, това ще бъде златен олимпийски орден ", разяснява Василев в утринния блок на bTV.

" Едно държавно управление в края на мандата и изключително когато е притискано от митинги, може да харчи безспир. България, популярност Богу, не е прахосала доста пари в пандемията. Но България не дава задоволително пари за медицината и секторите, които са потърпевши непосредствено. Много пари са дадени на хора, които доста малко са наранени ", разяснява още той.

Той насочи рецензия към практиката, че който стачкува или спретне стачка - получава пари. От думите на Николай Василев се разбра също, че не утвърждава и нарастването на пенсиите. Признава, че средствата с възрастните хора са малко, само че в актуалната обстановка пенсионерите не са най-засегнати от пандемията. Помощта би трябвало да е за бизнесмените, които са застрашени да изгубят препитанието си, посочи Николай Василев.

" Моето главно терзание е, че доста малко пари отидоха за бизнеса. Според мен за тези пари би трябвало да притискаме политиците да бъдат спестени. Тази година не са по-зле от предходната държавните чиновници, пенсионерите ", настоя още Василев.

Общата му оценка обаче беше, че България не е застрашена от инфлация и за разлика от доста страни удържа сполучливо финансите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР