Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отказа да

...
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отказа да
Коментари Харесай

Румен Овчаров отказа да бъде прекратено по давност делото срещу него за „Бобов дол“ 



Бившият министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров отхвърли да бъде прекъснато по отминалост делото против него за занемареност поради отдаването чартърен на „ Мини Бобов дол “.

Това стана ясно на днешното съвещание на Софийския апелативен съд (САС), където процесът се озова след закриването на профилираните съдилища, които за последните 4 години постановиха две условни присъди за Овчаров, анулирани неотдавна от Върховния касационен съд (ВКС).

Бившият министър е обвиняем и беше приет за отговорен на две инстанции за умишлена занемареност, от която са настъпили вреди за над 2, 6 млн. лева за „ Мини Бобов дол “. Според спецсъдиите, като принципал на „ Мини Бобов дол “ Овчаров не е упражнил надзор върху активността на изпълнителния шеф на мината Пламен Евтимов. И с контракт за наем били трансферирани изключителните права за рандеман на въглища на частната компания „ Ораново “. Първата инстанция даже беше осъдила ексминистъра от тройната коалиция да заплати на страната 16, 5 млн. лева – на колкото оцени вредите от закононарушението. След това обаче апелативният спецсъд дефинира вредите на 2, 6 млн. лева, само че отхвърли всички цивилен искове. Оправдана от всички инстанции беше единствено Анна Янева.

Според обвиняването безстопанствеността е осъществена в интервала 2006-2008 година Прокуратурата твърди, че със подписания контракт за наем на „ Ораново “ са трансферирани изключителните права за рандеман, превозване и продажба на въглища от сектор „ Бабино “ и сектор „ Бобов дол “ от находище „ Бобовдолски въглищен басейн “. Това е станало обаче, без да е извършена открита процедура и без да е открито има ли „ Ораново “ нужните благоприятни условия за рандеман на въглища.

За да анулират условните присъди на Овчаров и Евтимов, висшите съдии одобриха, че са позволени груби нарушавания, с които са лимитирани правата на двамата подсъдими. В решението на Върховен касационен съд се споделяше, че апелативният спецсъд се е произнесъл отвън рамките, сложени в обвинителния акт.

„ Поставил е подсъдимите в обстановка едвам от въззивната присъда да схванат какво тъкмо закононарушение са направили. Не е изложил съображения за какво едни доказателства са предпочетени пред други, които им опонират “, се споделяше в решението, в което висшите съдии показаха, че тезата на прокуратурата за претърпени вреди след подписания контракт за наем въобще не се поддържа от обвинителния акт. Според Върховен касационен съд неоправдателните правни заключения на апелативните съдии са нищожни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на претекстове и е значително процесуално нарушаване.

Давността за гонене по това дело изтече още през лятото и откакто то беше трансферирано на САС, се очакваше през днешния ден съдът да го приключи. По искане на подсъдимите обаче процесът ще продължи, като те упорстват да бъдат оправдани. Делото завърши дефинитивно единствено за Анна Янева, защото оправдателната ѝ присъда е влезнала в действие, написа лекс бг

От съда оповестиха, че правосъдното разследване е завършило още в днешното съвещание с пледоариите на страните. Адвокат Васил Василев е изискал оправдателна присъда за Овчаров, като е изтъкнал, че липсват обстоятелства за осъществено от него закононарушение, както каквото и да било съображение за установяване на осъщественото като „ изключително тежък случай “. Прокуратурата пък е настояла за ефикасни неоправдателни присъди за двамата подсъдими.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР