Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която днес беше

...
Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която днес беше
Коментари Харесай

В България заловиха румънска министърка, осъдена на 6 години за корупция

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която през днешния ден беше наказана дефинитивно на шест години затвор за корупция, е хваната в България и ще бъде предадена на румънските управляващи, заяви Аджерпрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В резултат на съдействието сред профилираните структури в границите на министерството на вътрешните работи и управляващите в България дамата, на чието име беше издадена заповед за осъществяване на присъда затвор, е открита на територията на България. Продължават характерните действия предвид на предаването на дамата на управляващите в Румъния ", заяви румънската полиция. По-рано през днешния ден Удря беше наказана дефинитивно на шест години затвор по обвинявания във взимане на рушвет и корист със служебно състояние. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните настояванията на Елена Удря и останалите обвинени по делото за отменяне на присъдите по делото " Галавечер на Буте ".

Според прокурорите през 2011 година е бил подписан контракт за услуги сред министерството на туризма, ръководено от Удря, и компания на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на публични прояви с присъединяване на известния румънски боксьор Лучиан Буте. Прокурорите настояват, че Удря е употребила известността на Буте, който по това време бе международен първенец на Международната боксова федерация, с цел да натрупа избирателен капитал, употребявайки два милиона евро държавни средства. Според телевизия Диджи 24 Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево, след което е оповестена за интернационално търсене. Тя е напуснала страната легално, защото не ѝ била наложена мярка, забраняваща това.

Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва малкия екран. Тя направи това и през 2019 година преди произнасянето на окончателното правосъдно решение по същото дело, чието отменяне изиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се в началото към Гърция, а по-късно към Коста Рика. Тя беше хваната в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната ѝ присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния. 49-годишната Елена Удря, някогашен министър на районното развиване и на туризма и претендент на президентските избори през ноември 2014 година, стана известна с помощта на околните си връзки с някогашния президент Траян Бъсеску. За малко тя беше водач на неговата Партия Народно придвижване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР