Бивш губернатор на мексиканския щат Халиско беше застрелян в тоалетната

...
Бивш губернатор на мексиканския щат Халиско беше застрелян в тоалетната
Коментари Харесай

Застреляха бивш губернатор в тоалетната на мексикански ресторант

Бивш губернатор на мексиканския щат Халиско беше убит в тоалетната на ресторант в морския курорт Пуерто Валярта, съобщи Ройтерс.

Представители на щата оповестиха, че някогашният губернатор Аристотелес Сандовал е бил убит в тил от неидентфициран нападател, до момента в който защитата му се намирала извън. Последвала престрелка, до момента в който телохранителите го отвеждали в болница.

Мандатът на Сандовал като губернатор мина под знака на картела Халиско Ново потомство, локална незаконна група, която стана една от най-влиятелните в Мексико, оставяйки след себе си гибел и спорове, отбелязва Ройтерс. Днес картелът си съперничи с картела Синалоа на намиращия се в пандиза Хоакин Гузман за контрола над огромна част от търговията с опиати в Мексико, както и от Мексико за Съединени американски щати.

Прокурорът Херардо Октавио Солис съобщи, че 46-годишният Сандовал е бил в ресторанта в центъра на Пуерто Валярта дружно с още трима души. Той бил убит към 1:40 след среднощ, когато отишъл до тоалетната. Един от 15-те му телохранители бил ранен съществено при престрелката.

 Снимка: Twitter

Прокурорът добави, че ресторантът е " манипулирал " мястото на престъплението, като почистил отпечатъци и премахнал охранителни камери, в опит " да избегне правораздаването ". Според следствието в нападението са забъркани 8 до 10 души, само че не е ясно кой носи отговорността. Представител на федералните управляващи съобщи, че има съмнения за присъединяване на картела Халиско Ново потомство.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрече съболезнования и даде обещание да изправи причинителите пред съда.

Мандатът на Сандовал като губернатор на Халиско стартира с кървясъл конфликт с картела, откакто щатският министър на туризма беше убит в столицата Гуадалахара. Последваха и други убийства и конфликти. Според управляващите бандата е подкупила хиляди служители на реда, до момента в който разширявала последователно въздействието си в Мексико. През 2015 година управляващите пробваха несполучливо да заловят шефа на картела Немесио Осегура, само че той остава на независимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР