Битува мнението, че понякога според характера на повишеното артериално налягане

...
Битува мнението, че понякога според характера на повишеното артериално налягане
Коментари Харесай

Две неочаквани причини повишават кръвното

Битува мнението, че от време на време съгласно характера на нарасналото артериално налягане може да се дефинира каква болест го провокира, изяснява съветският кардиолог Виталий Зафираки, д.м.н., доцент в Кубанския медицински университет.

“Общувайки с пациентите, постоянно слушам от тях изрази като “бъбречно кръвно налягане” и “сърдечно кръвно налягане”. В тези думи пациентите главно влагаха следния смисъл: в случай че е доста нараснала долната граница, т.е. диастоличното артериално налягане, това приказва за болести на бъбреците.

Да, има парченце истина в това, която ще обясня по-късно. Докато във връзка с “сърдечното налягане” в визиите на доста пациенти е цялостно комплициране. Категорично декларирам, няма никакво сърдечно налягане, още по-малко при нараснала долна граница”.

Т.е., индикатори 150/90 с акцент на долната граница по никакъв метод не приказват за “сърдечно” артериално налягане. До известна степен, със сърдечните нарушавания може да се свърже горната граница, систоличното налягане (150 в приведения пример).

Защо? Защото точно сега, когато сърцето се редуцира и изтласква в най-големия съд - аортата избран размер кръв, тъкмо тогава налягането в системата от съдове се повишава. Когато сърцето за секунда и даже за по-малко се отпусне, налягането в системата спада. В този миг налягането в съдовете подхожда на долната граница и се назовава диастолично. Това е всичко.

“Що се отнася до “бъбречното налягане”, да, в историята на медицината имаше интервал, когато изглеждаше и се смяташе, че непропорционалното повишение на долната граница поражда при бъбречни болести. Ако да вземем за пример, пациентът е с артериално налягане 180/130, тогава биха се замислили за бъбреците.

Истината е, че редица бъбречни заболявания (а и не само) могат да доведат до повишение на артериалното налягане. Такива са гломерулонефритите, пиелонефритите, увреждане на бъбреците при диабет, при подагра, при атеросклероза на бъбречните артерии, при аномалии в структурата на бъбреците и други.

Но не може да се каже, че нарасналото артериално налягане при тези положения безусловно е тежко и стабилно към лекуването.

Въпреки че в случай че хипертонията е устойчива към три лекарствени препарата в цялостни дози, назначени по едно и също време и освен това един от тях е диуретик, би трябвало да се намерения в това число и за вероятни бъбречни болести.

В такива обстановки би трябвало да се намерения и за други варианати на така наречен вторична артериална хипертензия при някои ендокринни заболявания (новообразувания в надбъбречните жлези, тиреотоксикоза, хиперпаратиреоза) или да вземем за пример, при сидром на обструктивната апнея (спиране на дишането по време на сън). Има и други, само че доста по-редки причини”, добавя лекарят.

Кое е кръвно налягане е по-опасно - високото или ниското?

В 90 % от случаите на нараснало артериално налягане това е така наречен хипертонична болест или есенциална хипертония. Тя е болест на нездравословния метод на живот - слаба пъргавина, недоспиване, стрес, нездравословни привички, корист със сол и така нататък

Само в 10% от случаите нарасналото артериално налягане е обвързвано и с нещо друго, с изключение на с метода на живот (въпреки, че нездравословният метод на живот задълбочава положението и при тези 10%). Ето това е вторична артериална хипертония.

И за нея би трябвало да се намерения при избрани признаци. А при непропорционалното повишение на долната граница напълно не е наложително да се приказва за увреждане на бъбреците и вторична артериална хипертензия. Дори се оказва, че за дебюта на хипертоничната болест е особено точно повишение на долната граница. Например: 130/90 или 140/100, написа уеб сайтът Zdrave.to.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР