Било е време, когато мечката гризли е била широко разпространено

...
Било е време, когато мечката гризли е била широко разпространено
Коментари Харесай

Любопитно за мечката гризли

Било е време, когато мечката гризли е била необятно публикувано животно в избрани региони на Канада. Днес обаче, тя се смята за заплашен тип в някои региони на Канада и области на Съединените щати. Мечката гризли, известна още като сребриста мечка, принадлежи към подвидовете на кафявата мечка. Мечката гризли се счита за един от най-големите северноамерикански бозайници. Днес, тя също обитава региони на Аляска и някои елементи на Западна Канада.

Мечките гризли са всеядни, което значи, че храната им включва както растения, по този начин и животни. Те обичат да се хранят с риба, елени, овце и лосове, а също по този начин е известно, че са склонни да убиват и черни мечки.

Мечките гризли се нуждаят от огромни пространства за живеене. Техният обсег може да включва гори, тревни площи, като даже живеят и в планинските региони. Техните местообитания също зависят от другите сезони, през топлите лета мечките гризли населяват ниско ситуирани области, а през мразовитата зима, те населяват високопланинските области до заспиването им за целия зимен сезон. Мечките гризли прекарват летния сезон в търсене на уместно място за живот, като пропътуват огромни дистанции за това. Те копаят големи ями под корените на дърветата благодарение на техните огромни лапи.

Големите размери на мечките гризли са просто, тъй като тези мечки имат потребност да ядат огромно количество храна, която да се преобразува в мазнини и да им помогне да оцелеят по време на дългия зимен сън. Мъжките гризли са по-големи, в сравнение с женските. Мечките гризли нормално заспиват през месец октомври или ноември за интервал от 6 месеца. През този интервал, те употребяват насъбраните мазнини за оцеляване.

Мечките гризли са доста нападателни в природата, спрямо общия характер на кафявите мечки. Техните офанзиви против хора могат да бъдат избрани като метод на независима защита, женските гризли се отнасят извънредно покровителствено и пазят техните дребни. Известно е обаче, че мечките гризли стават нападателни, единствено когато са предизвикани да нападат.

 Любопитно за мечката гризли

Макар и мечките гризли да не смятат хората като евентуален източник за храна, те са известни с офанзивите си против хора. Тези мечки главно заобикалят контакт с хората, само че демонстрират нападателно държание, когато биват сюрпризирани. Къмпингуващите, по-специално би трябвало да бъдат деликатни да не оставят храни в къмпингите, които биха привлекли тези мечки.

Днес, мечките гризли са пред опасност за тяхното оцеляване заради унищожаването на техните местообитания. Понякога ловците инцидентно убиват този тип мечки, заради тяхната аналогия с черните мечки.

Мечката гризли може елементарно да бъде разграничена от кафявата мечка, заради своите дълги нокти и вдлъбната форма на лицето, както и по високите прегърбени плещи. Тази мускулна гърбица е това, което понижава скоростта на мечката, когато върви по надолнище.

Експертите са на мнение, че в случай че човек бъде атакуван от мечка гризли, би трябвало да се преструва на мъртъв, вместо да се пробва да избяга надалеч от животното. След като се убеди, че не е изключително застрашена по никакъв метод, мечката може да остави индивида незасегнат.

Тъй като тези мечки избират да заобикалят хората, целесъобразно е също да се основава звук, до момента в който се пътува през такива местности, които гризли населява, като знак за предизвестие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР