Безспорно най-романтичният празник през годината е денят на Св. Валентин.

...
Безспорно най-романтичният празник през годината е денят на Св. Валентин.
Коментари Харесай

14 февруари - денят на влюбените

Безспорно най-романтичният празник през годината е денят на Св. Валентин. Макар и приет като формален празник единствено в 6 страни, на 14 февруари честват влюбени двойки от целия свят. Те демонстрират любовта си разменяйки си дарове, цветя, картички и сладкиши.

Историята на празника е обвързвана с античен римски доктор на име Валентин. Той се грижел медикаментите, които предписвал на своите заболели, постоянно да имат прелестен усет. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Макар че в тези времена в Рим преследвали християните, той станал духовник. Валентин живял по времето на Клавдий II, който водил голям брой войни. Kогато броят на новите бойци в армията почнал да понижава, Клавдий решил, че повода е в привързаността на бойците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Въпреки това Валентин продължавал скрито да венчава влюбените двойки. Свещеникът се влюбил в сляпата щерка на затворнически пазач, чиято слепота заречен да излекува. Един ден обаче римските бойци нахлули в дома на Валентин, унищожили медикаментите и го арестували, поради това, че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, само че не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато девойката отворила писмото, намерила вътре жълт минзухар. Тя взела върху дланта си минзухара и станало знамение: зрението й се възстановило и тя видяла блестящия му цвят. Писмото било подписано: от твоя Валентин. През 496 година римският папа Геласиус забранил радостните празници в чест на господ Пан, и оповестил 14 февруари за ден на свети Валентин. И през днешния ден хората демонстрират своята обвързаност и обич като изпращат в този ден картички и цветя на своите обичани.

В България денят на влюбените се чества неотдавна. Едни честват Св. Валентин, други – Трифон Зарезан. В някои български учебни заведения на видно място се слагат “любовни пощенски кутии ”, където учениците изпращат картички и анонимни любовни послания до секрети или очевидни възлюбени. Празникът не участва в православната традиция, само че неговият хубав смисъл в последно време го наложи и у нас. На този ден се съблюдават редица традиции и обичаи в чест на Св. Валентин: Първата традиция е: мъжът да подарява цветя на дамата. Втората традиция е: цветята да са обагрени в алено. Този цвят е утвърден знак на любовта. Класическата емблема на този ден са алените рози. Те, съгласно легендата, са се появили, когато Афродита, бързайки към своя обичан Адонис, стъпила върху розов шубрак и кръвта й обагрила листенцата им в алено. Ако пък вашият подарък не е цветя, то той би трябвало да е с алена опаковка. Третата традиция е: подаръкът да бъде сладостен. Така, че към цветята нормално се прибавя кутия бонбони, или шоколад. Четвъртата традиция е: подаръкът да е с формата на сърце. Може и просто да се залепи изрязано от алена хартия сърце. Притежателите на по-богата фикция подготвят и " валентинки ” с любовно самопризнание. Едно от най-разпространените пожелания е: 'Нека всеки ден от годината бъде за вас ден на влюбените!'

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР