Безспорно европейската солидарност ни даде възможност да се възползваме максимално

...
Безспорно европейската солидарност ни даде възможност да се възползваме максимално
Коментари Харесай

Фандъкова каза как могат да се решат проблемите в общините


Безспорно европейската взаимност ни даде опция да се възползваме оптимално в решаването на проблемите на нашите общини и в тяхното развиване, само че, несъмнено, не наготово. Тези средства не ни се дават безплатно – те са плод на доста старания, на огромни и съществени екипи.

Това сподели кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на Годишната среща на локалните управляващи, проведена от Националното съдружие на общините в Република България, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя означи и отговорността на локалните управляващи да обезпечават съфинансиране, „ което значи, че ние би трябвало доста добре да си вършим сметка и да се възползваме от европейската взаимност по този начин, че дружно с нашите благоприятни условия да подобряваме изискванията за нашите жители “, добави тя. 
-->
Фандъкова уточни, че през 15-те години участие на България е Европейския съюз София номинално е най-големият бенефициент. Столицата обаче е на 16-о място в страната по привлечено финансиране на глава от популацията. Тя посочи като значими триумфи редуцирането на депонираните боклуци до под 20 %. „ Тези резултати се дължат освен на европейската взаимност във финансово изражение, само че и на европейския опит и опциите, които имахме да работим дружно с европейските институции и националните управляващи “, сподели Фандъкова.

В първите две етапи на интегрирания план за преправка на отпадъците са вложени 346 милиона, като трите съоръжения са преработили над 2007 милиона тона боклуци. Сто % от зелените екологични боклуци са превърнати в запас – 76 000 тона компост и 17 000 мегавата електрическа сила. Развитието на този план продължава с разделно събиране на питателните останки от семействата, сподели Фандъкова. От модифицирания разбъркан битов боклук са създадени над 437 000 тона висококачествено гориво. За вторична преправка са отделени и предадени над 204 000 тона рециклируеми материали.

Друг сполучлив план е построяването на метрото в столицата - три линии с дължина 34 километра. В момента се построяват още три километра, като след приключването им броят на метростанциите ще стане 36. В началото на 2023 година би трябвало да стартира построяването на още 6 километра линии. Дневно подземния превоз употребяват 350 000 пасажери. На година той икономисва 79 000 тона нездравословни излъчвания, сподели още Фандъкова.

Продължава да тече „ най-мащабната рационализация на наземния градски превоз “, съобщи кметът на столицата. По оперативна стратегия „ Околна среда “ са закупени 126 нови рейса, 86 електробуса, 80 тролея и 62 трамвая. Фандъкова показа, че по време на срещите си с кметове на европейски столици главните тематики на диалог са били енергийната сигурност и възходящите цени. По думите ѝ над два пъти е повишен разходът за електрическа енергия на метрото единствено за няколко месеца, от втората половина на предходната година. Газът за автотранспорта пък е поскъпнал тройно.

Положихме старания да заменяме цапащите дизелови рейсове с природен газ и в един миг тази година започнах да се двоумя дали ще би трябвало да връщаме отново старите рейсове, съобщи Фандъкова. „ Засега съумяваме, само че това беше допустимо с помощта на решението и на предходния парламент да поддържа публичния превоз за всички общини. За София поддръжката беше 50 % от нужното, само че въпреки всичко беше глътка въздух. Надяваме се това да продължи и отсега нататък “, добави тя.

Кметът на София изрази вяра, че посредством разговор с страната общината ще успее да се оправи с разноските за учебни заведения, детски градини и лечебни заведения. „ Това е опитът на другите сътрудници от европейските столици. Много постоянно го споделям, тъй като доста постоянно съм упреквана, че единствено се окайвам и желая. Това е опитът. Опитът е взаимност на страната с градовете “, съобщи тя.

Според Фандъкова „ всички би трябвало да се погрижим и за градския превоз, и за учебните заведения и детските градини, уличното осветяване, само че и за топлината в домовете, а тя е обвързвана още веднъж с високи цени. За това също е нужен доста сериозен и виновен метод сред локалната и централната власт “, сподели още тя. 

Източник: novini.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР