Безопасността на АЕЦ в Белгия отново е под въпрос. Компанията-оператор

...
Безопасността на АЕЦ в Белгия отново е под въпрос. Компанията-оператор
Коментари Харесай

Безопасността на АЕЦ в Белгия и Франция е под въпрос

Безопасността на АЕЦ в Белгия още веднъж е под въпрос. Компанията-оператор Engie-Electrabel е открила недостатък в структурата на една от страните на трети енергоблок на атомната станция " Тианж " в белгийска Валония. По данни на вестник Soir по време на планова инспекция за сигурността на реактор, навременно изведен от употреба на 30-ти март, експертите са открили утежняване на техническите характерности на бетона на таванната част в 5-етажната постройка, в която са поместени спешните системи.
Engie-Electrabel открила особеност в арматурата и на бетона от времето на строителството на постройката. Изданието не изключва опцията откритият недостатък да се отрази евентуално на здравината на структурата. Soir отбелязва, че става въпрос единствено за реактор на АЕЦ " Тианж ", до момента в който енергоблоковете на атомната станция " Дул " в белгийска Фландрия имат отлична архитектурна структура. От Белгийската федерална организация по нуклеарна сигурност обявиха, че реакторът не може да бъде пуснат още веднъж, до момента в който не бъде обезпечена здравината на постройката на енергоблока, в който е открита аномалията. По предварителна оценка това ще се случи не по-рано от края на септември.
Не е за първи път
През 2012 година популацията на Белгия не на смешка бе изплашено от новината, че след ултразвукова инспекция са били открити хиляди пукнатини по корпуса на един от реакторите на АЕЦ " Дул ". Все отново след инспекцията и направена експертиза той беше пуснат в употреба още веднъж. АЕЦ " Дул " е една от най-старите в Европа и е пусната в употреба през 1974 година. Според управляващите рискът е извънредно слаб, само че въпреки всичко не е изключен огромен нуклеарен случай, написа РИА Новости.
На територията на Белгия има седем нуклеарни реактора - четири на АЕЦ " Дул " и три на АЕЦ " Тианж ", които обезпечават 55% от потребностите на електрическа енергия в страната. След повредата в АЕЦ " Фукушима " през 2011 година белгийските управляващи взеха решение да закрият всички атомни електроцентрали в страната до 2025 година.
Опасенията на съседите
През декември 2016 година управляващите на към 80 граничещи с Белгия области в Германия, Холандия и Люксембург подадоха тъжба в Брюксел за прекратяването на употребата на втория реактор на АЕЦ " Тианж ". Искането на съседите бе провокирано от безпокойството по отношение на редица механически произшествия, довели до автоматизирано прекъсване на реакторите, а по този начин също и във връзка със положението на стоманените корпуси на някои от тях. Федералната организация на Белгия по нуклеарна сигурност от своя страна увери, че всички енергоблокове дават отговор на най-високите условия за сигурност. Съгласно съглашението сред държавното управление на Белгия и компанията реализатор на белгийските АЕЦ Electrabel употребата на втория реактор на АЕЦ " Тианж " и на два енергоблока на АЕЦ " Дул " е удължена до 2025 година. Природозащитните организации подложиха тези решения на остра рецензия, само че от сдружението твърдят, че реакторите, които са в употреба към този момент четири десетилетия са надеждни. От своя страна управляващите акцентират, че изваждането от употреба на реакторите може да докара до недостиг на електрическа енергия в страната.
Таблетки с йод
През март тази година в Белгия стартира гратис разпределяне на таблетки с йод при положение на нуклеарна злополука. Всеки гражданин на Кралството може да отиде в аптека и да помоли да му се дадат таблетки с йод, които се употребяват като профилактично средство при допустимо радиационно проваляне. Безплатното разпределяне на хапчета е планувано от новия проект за нуклеарна сигурност, създаден от министъра на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон.
Населението на Белгия, живеещо в радиус до 20 километра от АЕЦ е задължено да има ресурс от таблетки с йод. Сега радиусът на евентуална нуклеарна злополука е уголемен до 100 километра и по този метод обгръща цялата територия на кралството. През 2017-та година в белгийските АЕЦ се случиха седем случая, само че всичките не застрашаваха нуклеарната сигурност.
Лоши вести и от Франция
Междувременно специфичната парламентарна комисия по надзор за сигурност на нуклеарните обекти във Франция предизвести за вероятни повреди на френските АЕЦ. Това заяви вестник Parisien, базирайки се на доклад на комисията. Изводите от петмесечното следствие сочат, че атомните станции в страната не са задоволително предпазени, както от стихийни бедствия, по този начин и човешки фактори, това число и терористични офанзиви. Експертите са обърнали внимание на прекомерно огромният брой подизпълнители, които се притеглят за обслужването на атомните станции.
" Прибягвайки към привличането в обслужването на трети компании, компанията-оператор EDF последователно загуби част от своите познания. Тя към този момент не е в положение независимо да реализира редица комплицирани интервенции с реакторите. " Това сподели прессекретарят на комисията депутатът Барбара Помпили. Изданието припомня, че през октомври 2017 година Greenpeace предизвести за вероятни повреди във френските АЕЦ поради недостатъци в системите за сигурност.
На 5 юли Greenpeace " нападна " с дрон нуклеарната централа " Буже " във Франция и съумя да го разбие в стената на атакувания нуклеарен реактор.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР