Беше смразяващо да видя студения начин, по който се отнесе

...
Беше смразяващо да видя студения начин, по който се отнесе
Коментари Харесай

Президентът на МОК смразен от отношението на треньорката към сломената Камила Валиева |

Беше " смразяващо " да видя " студения " метод, по който се отнесе към смутената съветската ù треньорка след грешките на фигуристката във волната ù стратегия. Това разгласи президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах след проведения снощи олимпийски шампионат по фигурно пързаляне при дамите.

Треньорката Етери Тутбериде не сподели съпричастност към сломеното от 15-годишно момиче, което се разплака още на леда след програмата си. Излизайки, Валиева не бе посрещната нито с прегръдка, нито с думи на разтуха. Вместо това чу от треньорката си мразовит укор: " Защо спря да се бориш? ".



Валиева бе посочена за любимец за спечелването на олимпийския шампионат, откакто усъвършенства няколко върха за късото време от дебюта си при дамите през октомври 2021 година до момента. Тя бе първа след късата стратегия, само че серия от неточности и рухване я водиха до четвъртото място в крайното класиране. Олимпийска шампионка стана сънародничката ù Анна Шчербакова, сребърна медалистка е рускинята Александра Трусова, която изуми света с пет четворни скока, а бронзова - японката Каори Сакамото.

" Когато видях по какъв начин тя беше посрещната от най-близкия си човек в обкръжението ù, с изключителна безчувственост, беше смразяващо да видя това. Вместо да я утеши, вместо да се опита да ù помогне ", сподели Бах във връзка държанието на Етери Тутберидзе към Валиева след излизането ù от ледената пързалка.

Тутберидзе, чиито подготвителните способи към този момент са във фокуса на вниманието, прегърна младата рускиня, до момента в който тя чакаше оценките си на дивана. Но малко преди те да излязат тя още веднъж настоя да знае: " Защо се съобщи? Обясни ми за какво! "

Бах споделя, че е бил " доста, доста смутен " от това, което е видял, до момента в който е гледал надпреварата по малкия екран.

" Всичко това не ми дава изключително огромна убеденост в този непосредствен антураж на Камила нито във връзка с това, което се е случвало в предишното, нито във връзка с опасенията за бъдещето ", прибавя той.

" Как да се оправиш, по какъв начин да се отнесеш, по какъв начин да третираш малолетен, 15-годишен състезател, подложен на подобен явен душевен стрес? ", пита се той и признава, че даже не може да си показа какъв брой огромен е психическият напън върху момичето поради случилото се. Валиева е разследвана поради допинга и няма визия дали всичко реализирано на Олимпиадата няма да й бъде отнето. Бъдещето й като спортистка също е неразбираемо.

" От годините си като състезател знам нещо за натиска. Но този напън е оттатък моите показа ", прибавя Бах.

" Да я видя как страда на леда, да я видя да се пробва да се събере още веднъж, по какъв начин се пробва да приключи програмата си, от езика на тялото й във всеки един миг можеше да се почувства това голямо умствено напрежение. Може би тя е предпочитала просто да напусне леда и да се опита да остави тази история зад тила си. "

Предисторията

В отборното съревнование на олимпийските игри, което Руският олимпийски комитет завоюва, Валиева извърши два четворни скока. До оня миг никоя друга фигуристка не беше изпълнявала и един скок с такава ротация. Тийнейджърката получи най-високата оценка и в късата, и във волната си стратегия. Награждаването обаче бе отсрочено. Впоследствие пресслужбата на Международната организация за допинг проби (ITA) разгласи, 15-годишната съветска фигуристка е дала позитивна допинг проба на 25 декември. Тогава се организира съветското състезание.

В тестът на Валиева е открит триметазидин, който се предписва при сърдечно-съдови болести. Употребата му в спорта води до по-малко отмалялост и по-бързо възобновяване. Така един състезател може да тренира повече и това е повода да е в листата със неразрешени субстанции.

На 8 февруари Руската антидопингова организация (РУСАДА) краткотрайно отстранява фигуристката. На 9 февруари трансформира решението и разрешава на Камила да взе участие в Игрите. МОК апелира пред Спортния трибунал (CAS) решението на РУСАДА. ITA я осведоми, че е краткотрайно отстранена и ù е неразрешено да взе участие и тренира на Олимпийските игри. Валиева оспорва сполучливо това решение и продължава да се състезава в олимпийските съревнования.

Сега Валиева се проверява, а Световната антидопингова организация разгласи, че ще проверява и обкръжението на Валиева, в това число треньорите, лекарите и други пълнолетни лица.

Фокус върху Тутберидзе

През последните 11 дни Тутберидзе е край ледената пързалка, до момента в който Валиева продължава да тренира макар неяснотата дали ще може да се състезава поради допинг абсурда. В първите дни след експлоадирането му Валиева бе снимана да прегръща треньорката си по време на подготовка. В биографията ù в Олимпийската осведомителна работа тя назовава Тутберидзе нейният " воин ".

Тутберидзе е надзиравала редица сполучливи съветски фигуристки през последните години в московската спортна школа " Самбо-70 ", в това число новата олимпийска шампионка Анна Шчербакова и сребърната медалистка Александра Трусова, и двете на по 17 година Преди това под контрола ù са шампионката от 2018 година Алина Загитова, която е 15-годишна, когато печели златото, и сребърната медалистка Евгения Медведева, тогава 18-годишна. В листата е също Юлия Липницкая, която печели златния орден в Сочи през 2014 година

Всички те напущат професионалния спорт още като тийнейджърки или си вземат отмора от него, без да се завърнат скоро. От след второто си място в олимпийския женски шампионат през вчерашния ден, може да се допусна, че и тя скоро ще бъде добавена в горния лист на ранно пенсионирали се, написа Би Би Си.

" Мразя този спорт, ненавиждам този спорт, ненавиждам всичко в него. Няма да отида на церемонията по награждаването... Не желая да вървя " - беше чута да споделя тя в положение на нервозен срив и рев след класирането. Въпреки изумителното си показване - с не един, а пет четворни скока във волната стратегия - не тя е олимпийската шампионка. На конференция по-късно тя се събра и добави: " Разбира се, че това бяха просто страсти и аз ще го премисля и по-късно ще взема решение какво ще върша в бъдеще ".

И Валиева, и Шчербакова, и Трусова извършват четворни скокове - единствени от всички 25 състезателки, достигнали до волна стратегия.

Няма подозрение, че треньорството създава доста резултатни фигуристки, само че сигурно в този момент мнозина се питат каква цена са платили девойките, напуснали леда в сълзи в четвъртък - отбелязва Би Би Си.

Бах признава, че МОК не може да направи доста, с цел да управлява обкръжението на спортистите. " Виждаме, че имаме извънредно лимитирани средства, с цел да адресираме това ", споделя той и прибавя: " Не сме полиция, нямаме право да разпитваме и има официална процедура за разследването; и нашите наказания са извънредно лимитирани. В последна сметка, това е въпрос, по който имаме потребност от поддръжката на държавните управления ".

Руските спортисти се състезават на тези Игри под флага на Руския олимпийски комитет, тъй като страната им има възбрана за присъединяване в интернационалните спортни събития поради наказания, свързани с минали допинг кавги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР