Беше любов от пръв поглед, така Раду Джорджеску описва увлечението

...
Беше любов от пръв поглед, така Раду Джорджеску описва увлечението
Коментари Харесай

Мигновените инвестиции на Seedblink

" Беше обич от пръв взор ", по този начин Раду Джорджеску разказва увлечението си по компютрите и писането на код, до момента в който следва в Техническия университет в Букурещ. След развиването на редица сполучливи софтуерни бизнеси (един от които продава на Microsoft) той открива своята нова обич - света на рисковия капитал. Проектът му Seedblink - румънската платформа за набиране на капитал, през последната година, откакто от там търсиха над 3 милиона евро българските SoCyber, Swipe, Dronamics, Agrinizer, AlcatrazAI и други.

Джорджеску основава първата си компания през 1992 година - GeCAD Software , която създава програмен продукт за машинен дизайн. Впоследствие продава бизнеса през 1993 година " Майка ми сподели: О, какво става? Откъде взе тези пари? ", спомня си Джорджеску с усмивка. По-късно развива антивирусната Reliable Antivirus (RAV), която през 2003 година още веднъж продава - този път на Microsoft . С това се трансформира в един от първите милионери в софтуерния бранш на север от Дунав. " Като цяло съм създател на 37 компании, шест от които извънредно сполучливи. Десет от тях в действителност не изгубиха всички пари ", споделя предприемачът.

GeCAD към този момент се споделя GeCAD Group и се занимава с рискови вложения в започващи компании. Самият Джорджеску пък се отдава на Seedblink. От първа ръка Seedblink е платформа за групово финансиране на разрастващи се компании от дребни вложители. Компаниите, които търсят средства, споделят информация с клиентите на платформата, които след това имат опция да влагат в тях против авансово избрана цена.

Самата компания е учредена е през 2019 година от четирима души: Йонут Патрахау, Юлиан Валдер, Андрей Дудою и Раду Джорджеску. " Всеки от нас е над 50-годишна възраст, извънредно сполучливи, видът хора с двама секретари и трима водачи ", показва Джорджеску с усмивка. Като ръководител на борда на шефовете непосредствено дава отговор за тактиката и продуктите на компанията. Според личните му думи Seedblink е компания, която се грижи за капитала на фирмите в три посоки: " Позволяваме на вложителите да влязат, да излязат и в това време да получат положително ръководство. "
Реклама
В основата е предлагането на, като минималната инвестиция е 2500 евро (има и такса за нахлуване от към 2%). През март 2023 година Seedblink сътвори и второстепенен пазар, където вложителите, с изключение на да купуват, могат и да продават своите дялове.

През юни компанията разгласи и, чиято цел е да се грижи в интервала след инвестицията и преди продажбата. " Nimity е артикул на два месеца, който разрешава на създателя да ръководи личния си капитал, с цел да цифровизира всички процеси, които са свързани с него ", изяснява Джорджеску. Платформата оказва помощ на притежателя да следи акционерите, дяловете им и процеса по набирането на капитал. Освен това може да разпределя акции измежду чиновниците си, да изпраща документи до акционерите и други бюрократични и административни услуги. За теб и мен Компанията получава лиценз от Европейската комисия по скъпи бумаги и пазари (ESMA) за услуги за групово финансиране (crowdfunding) през 2022 година " Има към 50 компании, които са сертифицирани в Европа (за групово финансиране), Seedblink е единствената, за която знам, че е изцяло паневропейска ", показва Джорджеску. Според регистъра на ESMA фирмите с лиценз да провеждат crowdfunding са към 120, само че множеството като италианската YeldoCrowd се концентрират върху локалния пазар и района, а други като испанската CrowdCube - единствено в избрани страни от Западна Европа.

" Имаме офиси в България, Австрия, Румъния, Ирландия, откакто придобихме Symbid в Нидерландия, имаме офис и там. Компаниите (които набират средства) са напълно паневропейски, вложителите са напълно паневропейски ", споделя Джорджеску.

Според уеб страницата на Seedblink в платформата има активи за над 800 млн. евро, като набраните средства от вложителите са над 300 млн. Общо над 1900 компании употребяват услугите на румънската компания, а вложителите са над 90 хиляди Повечето компании употребяват Nimity. " 300 са (компаниите) набрали пари през платформата, а останалите са клиенти единствено на частта с ръководството на капитала ", изяснява Джорджеску.
Реклама
От тези триста компании към 10 са български. " Но по какъв начин определяте български? Да вземем Alcatraz - американска компания с български създател. Тя е съвършен образец, тъй като имат офис тъкмо от другата страна на улицата. Макар да влагаме в компания, основана в Делауеър, я назоваваме българска. Така че бих споделил към 10 компании ", споделя Ангел Хаджиев, управител на Seedblink за България. Скоро се чака още две български компании да опитат да наберат средства през Seedblink.

" Виждаме, че България е обвързвана със стартъп света даже доста преди Румъния ", показва Джорджеску. Според него страната ни е вторият най-съществен пазар за Seedblink след румънския. " Напълно естествено е да растем в същия район. Макар да пишем по друг метод, имаме сходни култури ", добавя предприемачът. Охлаждане на търсенето Покрай покачването на лихвите и усилването на инфлацията спестяванията на вложителите изтъняват. За фирмите, чиито облаги са надалеч в бъдещето, оцеляването и достъпът до капитал стават по-трудни. Рисковете се усилват. Компанията обаче съумява обезврежда резултата с помощта на разрастването на мащаба. " На самостоятелна основа виждаме доста понижаване на желанието за вложение. Апетитът за риск може би е малко по-малък. " Seedblink обаче е в крива на напредък, а съгласно Джордеску компанията не е основана за краткосрочна облага. Според данни на платформата romanian-companies.eu приходите са към 600 хиляди евро през 2022 година, като загубите са 1.6 млн. евро.

С лиценза от ESMA компанията обаче стартира да притегля клиенти от цяла Европа, което дава опция за надалеч по-голям пул от евентуални вложители. Което пък е по-силно от отслабването на самостоятелното предпочитание за вложения във всеки обособен човек. " Ако гледате всеки поотделно, да, виждаме това, което казвате. Но в случай че погледнем пула ни от вложители, виждаме огромен растеж на способността за вложение ", споделя румънският предприемач.

Според уеб страницата вложителите са съвсем 100 хиляди души, само че множеството пристигнаха след. " Това е една от най-старите платформи за групово финансиране в Европа. Около 70 хиляди от тези вложители идват от Symbid ", изяснява Джорджеску. Българските, румънските и гръцките вложители са към 20% от всички. Останалите са от цяла Европа. " Имаме вложители от над 95 страни, даже от Близкия изток ", добавя Хаджиев. Търся пари Не всяка компания може да набере средства от Seedblink. Според Джорджеску " има фуния " - екип от скаути сортира младите компании, след което селекциониран лист се дава на група от капиталови мениджъри, които самостоятелно сортират фирмите. " Тогава стигат до нещо като комисия от капиталовите мениджъри, където се разискват плановете. И по-късно каквото остане, идва в капиталовия комитет на равнище Seedblink, т.е. главно четиримата създатели ", изяснява Джорджеску. По думите му през 2022 година са разгледали 1500 компании и към 3% са съумели да бъдат включени в платформата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР