Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за

...
Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за
Коментари Харесай

Германците масово купуват злато заради най-високата инфлация от четвърт век

Бензинът, нафтата, храната, наемът, визитата в кварталната механа - за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статистика демонстрира, че животът в Германия очевидно е поскъпнал. В съпоставяне с предходната година силата е скочила с цели 12,6%, а храните са с 4,6% по-скъпи. Растат също наемите и цените на услугите.

Според Федералната статистическа работа през август инфлацията в страната е достигнала 3,9% - за повече от четвърт век това е най-високата инфлация в Германия, съобщи БГНЕС. През далечната 1993 година беше измерена инфлация от 4,3%, само че сега някои наблюдаващи чакат, че в края на годината ще бъде достигната сериозната 5-процентова граница. Те изясняват растежа на инфлацията с няколко фактора - най-много с пандемията, със скока на цените на енергоносителите и с краткотрайното намаляване на Данък добавена стойност по време на пандемията за да се насърчи потреблението.

Високата инфлация подяжда както покупателната дарба на хората, по този начин и спестяванията им. За хиперинфлация обаче въобще не може да се приказва - хиперинфлация има тогава, когато цените порастват с 50% месечно. Германия има доста травматичен опит с хиперинфлацията през 20-те години на предишния век, когато стопанската система рухна, хората всеобщо обедняха, а това в последна сметка докара Хитлер на власт.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Годишният растеж на инфлация в 19-те европейски страни, които...

В международен мащаб инфлацията се дължи най-много на пандемията, която тежко засегна стопанските системи по целия свят. Повечето експерти настояват, че с края на пандемията инфлацията ще се върне в естественото си русло. „ Ръстът на инфлацията ще бъде краткотрайно събитие “, счита Кристине Фолк, основен икономист на държавната капиталова банка KfW.

Икономистите показват, че инфлация от към 2% годишно е обикновено събитие, а заплахата стартира едвам от стойности над 5%. Припомня се също, че инфлацията има и един позитивен резултат за националната стопанска система: тя девалвира валутата и подтиква износа, тъй като експортните артикули поевтиняват. Освен това тя оказва помощ на кредитополучателите, тъй като техният дълг на процедура се свива.

Във времената на инфлация се свива обаче и цената на спестяванията - и по тази причина хората купуват злато. Само за първото полугодие на 2021 германците са накупили цели 90 тона злато - същински връх за последните 12 години. Германците така или другояче са европейски първенци в пазаруването на злато: близо 60% от златото, което се купува в Европа, се написа по сметката на хората в Германия. В момента доста жители се притесняват, че милиардите, които емисионните банки и страните наляха в битката против пандемията, ще обезценят парите им - и по тази причина влагат в злато.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Потребителските цени в еврозоната се покачиха през юли с 2,2% по отношение на година по-рано, а инфлацията в...

Междувременно германците са натрупали голямо златно благосъстояние: в банковите си трезори и вкъщи те държат над 9000 тона злато - съвсем три пъти повече от немската емисионна банка Бундесбанк.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР