Белгийският атомен реактор „Дул 3“ (Doel 3) може да бъде

...
Белгийският атомен реактор „Дул 3“ (Doel 3) може да бъде
Коментари Харесай

Белгия ще затвори първата си атомна електроцентрала през септември

Белгийският атомен реактор „ Дул 3 “ (Doel 3) може да бъде изключен от електрическата мрежа на 23 септември, заяви в четвъртък, 14 юли, представителят на оператора „ Eнжи Енърджи Груп “ (Engie Energy Group). Това съобщи особено за Българска телеграфна агенция белгийската организация Белга.

Белгийският федерален закон за преустановяване на потреблението на атомна сила планува работата на реактора да спре не по-късно от 1 октомври. „ Според актуалните прогнози това евентуално ще се случи в нощта на 23 против 24 септември “, сподели представителят на „ Енжи “ Неле Шерлинк. „ Дул 3 “ ще е първият, затворен в границите на белгийския „ атомен излаз “.

През този интервал завършва цикълът на нуклеарното гориво, който е обвързван с известни ограничавания.

„ След последното прекъсване за поддръжка предишното лято, централата възобнови работата си малко по-рано “, изясни Шеерлинк. „ Беше изработен спомагателен разбор, за ​​да се види дали реакторът може да продължи работа до 30 септември, само че се оказа, че това не е допустимо “.

Също в четвъртък фламандският министър на енергетиката Зухал Демир изиска „ Дул 3 “ и „ Тианж 2 “ (Tihange 2) да останат отворени по-дълго, с цел да се подсигурява електроснабдяването. Затварянето на реактора „ Тианж 2 “ е планувано за 1 февруари идната година.

„ Нуждата не познава закони, само че несъмнено, би трябвало да се направи по безвреден метод “, сподели тя по Радио 1.

Енергийният министър съобщи, че Европа е в центъра на най-голямата енергийна рецесия след Втората международна война. „ Русия затвори газовия кран и в Украйна има война. Затова би трябвало да подсигуряваме, че имаме задоволително сила “, сподели тя.

Белгия има федерален проект за изключителни обстановки, който може да се задейства при дефицит на природен газ. Политиката, обвързвана с нуклеарния бранш, нуклеарния горивен цикъл, научноизследователската и развойната активност както в региона на нуклеарния синтез, по този начин и в нуклеарното разделяне, остава извънредно подчинена на федералното държавно управление.

През 2003 година федералният парламент на Белгия одобри закон, забраняващ построяването на нови нуклеарни блокове, предопределени за промишлено произвеждане на електрическа енергия посредством нуклеарен разпад. Със закона се лимитира и употребата на съществуващите реактори до 40 години. Наскоро законът беше променен, с цел да остави двата най-нови реактора („ Дул 4 “ и „ Тианж 3 “) отворени, само че това към момента се разисква с „ Енжи “.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР