Автомагистралите в Германия, световно известни с високите си скорости, в

...
Автомагистралите в Германия, световно известни с високите си скорости, в
Коментари Харесай

Идва ли времето за ограничение на скоростта по германските магистрали?

Автомагистралите в Германия, международно известни с високите си скорости, сега са обект на развълнуван политически спор, споделя DW. За следващ път на дневен ред излиза въпросът дали в действителност скоростта би трябвало да бъде лимитирана.

Темата от дълго време провокира различия в страната. През 1973 година въвеждането на ограничаване на скоростта от 100 километра в час в отговор на скока на цените на бензина по време на петролната рецесия провокира необятно отвращение през няколкото месеца, през които действаше. Германският авто клуб ADAC стачкува против мярката.

Оттогава разнообразни опити за въвеждане на общо ограничаване на скоростта се провалиха. Но в този момент повече от половината германци - в това число членове на ADAC - поддържат ограничаване на скоростта. И въпреки всичко това остава поляризиращ проблем и среща твърда съпротива. Дясноцентристката партия Християнсоциален съюз на Бавария даже започва петиция против него.
Ограничения на скоростта по автомагистралите (почти) на всички места — без Германия
Определени сектори в действителност имат ограничавания на скоростта, само че това важи единствено за 30% от автомагистралите. За секторите без ограничаване на скоростта държавното управление предлага доброволна оптималната скорост от 130 километра в час, само че водачите са свободни да карат толкоз бързо, колкото желаят.

Превишената скорост по немските автомагистрали даже се популяризира като туристическа атракция от фирмите за спортни коли чартърен.
Какви са преимуществата на ограничаването на скоростта?
Колкото по-бавно се движи едно транспортно средство, толкоз по-малко гориво употребява. Това значи, че също по този начин отделя по-малко замърсители, като въглероден диоксид, азотни оксиди и прахови частици, нездравословни за климата.

Ограничение на скоростта от 120 километра в час по автомагистралите ще спести 4.5 милиона тона въглероден диоксид, което ще се равнява на 2.9% спад в излъчванията спрямо равнищата от 2018 година, съгласно калкулации на Германската организация по околна среда или UBA.

Те пресмятат, че това може да се усили до икономисване на 6.7 милиона тона и 4.2% от излъчванията, в случай че ограничаването на скоростта също насърчи хората да преминат към влакове, да изберат по-кратки направления или даже да се откажат изцяло от избрани пътувания. И в случай че ограничаването на скоростта по държавния път бъде понижено от 100 километра в час на 80, това може да спести до 8 милиона тона въглероден диоксид.

Поддръжниците също настояват, че ограничаването би довело до по-малко произшествия, защото по-бавното пътешестване понижава спирачния път на автомобила. Това също ще понижи шумовото замърсяване.

Те също по този начин акцентират, че това ще разреши на повече коли да бъдат на пътя по едно и също време и затова ще спомогне за облекчение на тапите, изключително в случай че колите се движат със 100 километра в час или по-малко.
Какви са причините против ограничаването на скоростта?
Според разбор на Германския стопански институт 77% от хората по немските автомагистрали към този момент непринудено карат по-бавно от 130 километра в час.

Въпреки това мъжете, както и тези под 24 години и постоянно дейните водачи (хора, изминаващи над 50 000 километра годишно), са по-склонни да бъдат срещу рестриктивните мерки на скоростта, като се базират на опасения за повече тапи и по-дълго време за пътешестване, съгласно изследване на застрахователната група Allianz.

Колко произшествия могат да бъдат избегнати с ограничаването на скоростта по немските автомагистрали не е изцяло ясно. Според ADAC Германия няма по-сериозни катастрофи по своите автомагистрали, в сравнение с в страни с ограничаване на скоростта. Ако се съпостави броя на смъртните случаи на изминат километър по автомагистрала, Франция, Съединените щати и Чешката република означават повече смъртни случаи, в сравнение с в Германия през 2020 година В безспорни числа обаче Германия записва най-голям брой през 2020 година с 317 смъртни случая на аутобана.
Кой поддържа ограничаването на скоростта в Германия?
Екологичните организации приканиха за ограничение на скоростта, както и синдикатът на полицията в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия и Германската асоциация за поддръжка на жертвите на пътни произшествия. Те също по този начин поддържат намаляването на ограничаването на скоростта по държавните пътища до 80 километра в час - ход, който застрахователната промишленост счита, че ще помогне за повишение на сигурността.

Сред политическите партии предлагането получи поддръжката на Зелените, лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) и Лявата партия. Повече от половината германци към този момент са зад ограничаване на скоростта.
Кой е срещу ограничаването на скоростта?
Консервативните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз, крайнодясната Алтернатива за Германия и неолибералната Свободна демократическа партия (FDP) не желаят ограничаване на скоростта. Противниците считат, че това би имало малко влияние върху околната среда и би лимитирало персоналната независимост.

FDP, която образува федералното държавно управление дружно със Зелените и SPD, към този момент отхвърли ограничаването на скоростта в съдружното съглашение. Партията също по този начин разпореди контрапроучване на това на Германската организация по околна среда, което стигна до доста по-ниски числа за понижаване на нездравословните излъчвания.

Въпреки това, достоверността на контрапроучването е сложена под въпрос, защото е написано от скептично настроени към климата учени. То бе подложено на критика от Германската организация по околна среда, екологични асоциации и други политически партии.
Няма ограничаване на скоростта в немския Закон за битка с климата
Законът за климатичните дейности, който беше признат през 2021 година, гласи, че Германия би трябвало да понижи излъчванията на парникови газове задачи с 65% до 2030 година и с 88% до 2040 година спрямо равнищата от 1990 година След промяна на закона несъразмерните излъчвания, като тези от превоза, към този момент могат да бъдат обезщетени, да вземем за пример посредством потребление на повече възобновима сила. В акта не се загатва ограничаване на скоростта.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР