Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ,

...
Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ,
Коментари Харесай

Беларус ще получи един милиард долара

Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ, равна на сумата от един милиард $. Това ще стане в резултат на влязлото на 23 август в действие решение за разпределение на специфичните права на тираж (Special drawing rights, или SDR) сред държавите-членки на МВФ. Информацията бе обявена от ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи организация БГНЕС.

SDR са особено основани от МВФ интернационалните разчетни парични единици. Валутният им курс се дефинира въз основата на обменните курсове на конвертируемите валути – $, евро, йена, английски паунд и юан. За финален път МВФ употребява този инструмент през 2009 година, с цел да поддържа международната стопанска система след световната финансова рецесия. Тогава към 190 държави-членки на организацията получиха такива средства в размер, подобаващ на техните квоти в МВХ и на размера на стопанските системи си във връзка с международната, напомня „ Дойче веле”.

Тази година финансовата помощ от МВФ във тип SDR е в размер на 650 милиарда $. Фондът ограничи достъпа до SDR на страни като Венецуела, Мянмар и Афганистан с претекста, че въпросът за легитимността на властта в тези страни не е решен дефинитивно.

Що се отнася до Беларус, условният притежател на предоставените от МВФ средства ще бъде Националната банка. Парите няма да бъдат импортирани непосредствено в бюджета или да бъдат предоставени на банкрутирали държавни предприятия. Условният бюджетен недостиг обаче може да бъде финансиран със SDR посредством доста разнообразни процедури. По-рано водачът на опозицията Светлана Тихановская прикани Кристалина Георгиева и американския финансов министър Джанет Йелън да блокират достъпа на сегашните ръководещи в Беларус до средствата по SDR, както и да замразят обмяната на конвертируема валута, до момента в който в Беларус не се проведат нови, свободни избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР