Базовият норматив за издръжка на обучението на един студент се

...
Базовият норматив за издръжка на обучението на един студент се
Коментари Харесай

Издръжката на студентите се увеличава само с 1%

Базовият норматив за прехрана на образованието на един студент се усилва от 693 лева едвам на 700 лева, или единствено с 1%. Това гласят преходните разпоредби към постановлението за осъществяване на държавния бюджет за тази година.

Именно от базовия норматив зависи каква сума за прехрана на студентите си ще получат университетите от страната - различните професионални посоки имат разнообразни коефициенти, които се умножават по базовия норматив. Най-ниският коефициент да вземем за пример е за направленията стопанска система, администрация и ръководство и туризъм - 1.60, който умножен по 693 лева прави 1108 лева за издръжа на един икономист. За напред тази сума се усилва до скромните 1120 лева. 

Специалностите в региона на социологията, филологията, историята, философията, логика на психиката, право и така нататък са с коефициент 2, т.е. тяхната прехрана ще се увеличи от 1386 лева на 1400 лева При друга група посоки - като математика, информатика, биологически, химически и физически науки, електротехника, машинно инженерство, информационна и компютърна техника, енергетика, архитектура, металургия и други - покачването на издръжката на един студент се покачва от 2079 лева на 2100 лева

Съществена разлика от 1 април ще има само за направленията от региона на изкуствата - музикално и танцово изкуство, театрално и кино изкуство, теория на изкуствата и изобразителни изкуства. При тях се усилва коефициентът - от 5.30 на 7.2, т.е. издръжката скача от 3762 лева на 5040 лева

От МОН не са коментирали смяната и за какво е решено нарастване тъкмо за специалностите в региона на изкуствата. При лансирането на концепцията си за обединяване на университети просветният министър акад. Николай Денков даде примерни разновидности за обединение, измежду които и подобен за основаване на, в който да се влеят Националната художествена академия, Националната музикална академия, НАТФИЗ и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Пред " Сега " министърът уточни, че в случай че няколко вуза решат да се обединят, то съвсем несъмнено е, че ще се намерят финансови средства за стимулирането им и за новите им задания. Наблюдатели поясняват плануваното покачване в издръжката точно като тласък за обединяване. 

 

СКОК

Най-голямо нарастване на бюджета за 2022 година спрямо 2021 година ще получат три-четири университета. Техническият университет в София може да разчита на 64 млн. лева прехвърляния от страната за прехрана на образованието на студентите, за социално-битови разноски и за присъщата на вуза научна и художествено-творческа активност, до момента в който м.г. бюджетът му бе 59 млн. лева Софийският университет пък ще получи т.г. 91.7 млн. лева, до момента в който м.г. сумата бе 85 млн. лева Бюджетът на Пловдивският у-т се усилва от 30.7 на 35 млн. лева, а на Русенския - от 18. 1 на 22.1 млн. лева. За Българска академия на науките бяха планувани 119 млн. лева. - единствено 2 млн. лева повече от м.г., само че поради митингите на учени от кабинета взеха решение да трансферират 20 млн.лв. от бюджета на прокуратурата към този на академията.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР