Байдън разочарова Европа. Бившият френски посланик в Съединените щати Жерар

...
Байдън разочарова Европа. Бившият френски посланик в Съединените щати Жерар
Коментари Харесай

Уплашена от Тръмп, Европа превърна Байдън в идол: Сега трябва да преглъща

Байдън разочарова Европа. Бившият френски дипломат в Съединените щати Жерар Аро бе един от първите, които заговориха намерено за това: " Това, което виждаме, е дълготрайна наклонност от американска страна. Обама не го беше грижа за Европа. Тръмп беше неприятелски към нея. А в този момент Байдън е едно огромно отчаяние за цяла Европа. " Аро, който бе дипломат от 2014 до 2019 година и направи кариера като френски посланик в продължение на над три десетилетия, съобщи в изявление за The New Republic, че Байдън на процедура няма външна политика във връзка с Европа.

Сегашната американска администрация просто не се интересува от обстановката в Стария свят. Европейската комисия изпрати на екипа на Байдън дълъг лист с въпроси, по които може да се работи дружно: киберсигурност, криптовалута, налози в региона на високите технологии. Но към момента няма отговор. " Няма самодейност. Нито едно изказване, че Европа и Съединени американски щати ще работят дружно по този или оня въпрос. Американците се пренасочиха към Китай. Тяхната външна политика е Китай, Китай, Китай ", споделя Аро.

Французите са комплицирани. Скандалът с подводниците за Австралия неотдавна осуети извънредно значима за Париж дипломатическа интервенция, благодарение на която френското външно министерство се надяваше да заздрави в забележителна степен връзките си с Вашингтон. Но това е единствено един сигнал от многото.

Веднага откакто американците изправиха всички пред приключен факт, напускайки Афганистан, европейците още веднъж изпитаха горчивината от личната си беззащитност и колосална взаимозависимост от Съединени американски щати. " Европа може и явно е длъжна да бъде по-самостоятелна. Това, от което се нуждаем, е Европейски защитителен съюз ", съобщи и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още през май тази година министрите на защитата на 14-те страни членки на Европейски Съюз предложиха да се основат взаимни сили за бързо реагиране от 5000 бойци, които да бъдат употребявани в сериозни обстановки. Точно като тази, както се случи по-късно в Кабул, когато европейците се оказаха неспособни да изтеглят своите представители без помощта на Съединените щати. Идеята за единна военна мощ за първи път се обсъждаше в Европа още през 1999 година През 2007 година бе образувана групова система от оперативни бойни групи (1500 войници), само че тя по този начин и в никакъв случай не бе употребена.

За първата половина на идната година в Брюксел е планувана среща на върха на тематика „ Европейска защита “. Но, каквото и да се каже, във военната сфера козовете, както и до момента, са в ръцете на друга организация – НАТО, чиято централа също се намира в Брюксел. Тоест още веднъж съвсем всичко зависи от Съединените щати. През декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще показа обновена идея за връзките сред Европейския съюз и Северноатлантическия алианс. А позицията на Столтенберг е добре известна: през септември, в изявление за английския The Sunday Telegraph, той сподели, че въоръжените сили на Европейския съюз могат да отслабят ръководения от него боен блок и даже да „ разделят Европа “, тъй като европейските сили за бързо реагиране ще подкопаят така и така „ скромните запаси “ на съдружниците от НАТО.
Байдън: Съединени американски щати ще изпреварят Китай по вложения в инфраструктурата през 2022 година
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се надява, че Съединени американски щати, с помощта на проекта за развиване на инфраструктурата на страната на стойност над 1 тр...

Съединените щати резервират боен надзор над Европа. След бомбардировките над Югославия, които освен нарушиха всички права и правила, само че и нанесоха щета на самата Европа, в Косово се появи най-голямата американска военна база Бондстил. Съединени американски щати от дълго време избутаха французите и германците, които играеха спомагателна роля. Не единствено това - те взеха „ под крилото “ си Киев и в този момент са се заиграли с украинския детонатор. Ако нещо се случи там, няма да е по никакъв начин добре за цяла Европа.

Президентът Макрон може да се прави на самоуверен колкото си желае, потвърждавайки, че " мозъкът на НАТО е мъртъв ", само че казусът е различен - самите европейци са слаби. И им се постанова да преглъщат доста удари. Американците първо дават позволение дали да се строи " Северен поток 2 " или не, а по-късно насочват танкерите с обещания за Европа полутечен газ към Югоизточна Азия, тъй като просто по този начин им е по-изгодно.

Единствената " отстъпка " от страна на Байдън бе единствено това, че най-сетне се съгласи да отстрани митата, наложени от Тръмп, върху алуминия и стоманата за Европа. По-точно даде квота за безмитен импорт на стомана и алуминий, което даде опция на европейците да възстановят предходните размери на доставки, които бяха понижени на половина през годините, само че в същото време блокира опитите за увеличението им.

Администрацията на Байдън отлагаше до последно анулацията на цените. „ Подаръкът “ беше изработен на срещата на върха на Г-20 в Рим тъкмо един месец преди Европа да удвои вносните мита върху американските мотоциклети и уиски и по този метод да изравни загубите и за двете страни. Не бива да се не помни, че в такива случаи американците нормално изискват други „ доста дребни услуги “. Те ще са им нужни на първо място за стратегическото за Съединени американски щати китайско направление.

„ Може би през цялото време бяхме прекомерно наивни в метода си към съдействие с някои сътрудници “, сподели напускащата поста си Ангела Меркел. Защото Китай  в това време бе станал най-големият търговски сътрудник на Германия през 2016 година и оказа помощ на немската стопанска система да поддържа резистентен напредък. На новото съдружно държавно управление, ръководено от Шолц, към този момент е натрапен северноатлантическия дневен ред за Тайван, Хонконг и Синдзян. Възможно е, подчинявайки се на това, Германия, обратно на личните си стопански ползи, да се разгласи срещу утвърждението на Инвестиционното съглашение сред Европейския съюз и Китай. За огромно неодобрение на Съединените щати, той беше подписан през 2020 година, само че процесът на утвърждението му беше замразен от Европейския парламент.
Китай и Съединени американски щати в диалог по какъв начин не трябва да си пречат, даже като се състезават
Китай и Съединените щати би трябвало да се почитат, да си сътрудничат, освен да вземат решение вътрешните си работи, само че и да извършват междунар...

Лондон остава основен съдружник на Вашингтон в задвижването на американските начинания. Той още преди няколко години стартира да редуцира взаимните планове с Китай. Като по поръчка Англия изпрати собствен самолетоносач в Югоизточна Азия. А още по времето на Тръмп британците отхвърлиха контракт за развиване на 5G мрежи на китайския Huawei. Все още не е ясно какво са получили в подмяна. На Борис Джонсън беше отказано съглашение за свободна търговия със Съединените щати. А в разногласието с Европейския съюз за Северна Ирландия, която в този момент е стопански отвън Обединеното кралство заради прибързаната договорка за Брекзит, Лондон не получи поддръжка от Съединени американски щати. Британският кабинет е задължен да се придържа към ирландския протокол, който е подписал, съобщи недвусмислено на няколко пъти Джо Байдън, който е с ирландско родословие.

Европа беше толкоз уплашена от Доналд Тръмп, че неговият правоприемник беше трансфорат в кумир още преди да бъде определен. Сега към този момент лондонските вестници пишат по друг метод за Байдън. Един от най-популярните английски вестници The Daily Mail осведоми читателите си, че американският президент има съществени здравословни проблеми: „ Байдън на два пъти страда от мозъчна аневризма, а има проблеми и със сърцето, което му предизвиква зашеметяване и комплициране ".

Малко по-късно същото издание се наслаждения на описа на очевидци по какъв начин Байдън „ развалил въздуха “, до момента в който разговарял със брачната половинка на принц Чарлз, херцогинята на Корнуол. „ Беше дълго и мощно ", разказва конфузната обстановка изданието. Изпускането на газове от президента на Съединени американски щати навръх срещата на върха за климата било ненадейно, написа още The Daily Mail, защото там те „ чакаха от президента на Съединени американски щати понижаване на излъчванията... “. Опитната Камила Паркър-Боулс не сподели с нищо, че е забелязала случая, с цел да не сложи под въпрос ласкавите думи на премиера Джонсън, че Байдън е „ огромна глътка пресен въздух “.

На Европа ще й се наложи да диша надълбоко, с цел да не нарушава системата от връзки със Съединени американски щати, които са се развили от дълго време. Байдън или някой различен - като цяло това няма значение. Личните качества на сегашния американски президент са второстепенни тук. Затова в европейското общество към този момент той може да си разреши доста, без да се изчервява от позор.

Анализът е на Александър Хабаров, РИА Новости

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР