Банките в България започват настоящата година със значително по-ниска печалба

...
Банките в България започват настоящата година със значително по-ниска печалба
Коментари Харесай

Банките започват годината със значително намалена печалба

Банките в България стартират актуалната година със доста по-ниска облага по отношение на началото на предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка, представени от в. " 24 часа ".
През януари тази година облагата на бранша е 77 млн. лв., до момента в който през същия месец на 2018 година е била 117 млн. лв..
Миналата година се оказа рекордна за облагата на банките облага - 1,47 милиарда лева Тя надвиши с 80 млн. лева резултата за предкризисната 2008 година Тогава активите на банковия бранш бяха към 70 милиарда лева Извършените през първия месец на тази година разноски за амортизация на финансови активи също са по-малко - 24 млн. лева, или спад с 8 млн. по отношение на тези към 31 януари 2018 година
Очакванията са тази година банките да бъдат по-консервативни поради стрес тестванията, които организира ЕЦБ на 6 огромни финансови институции в страната, както и поради стягането на кредитния режим от страна на Българска народна банка и поради по-ниския растеж на стопанската система.
Банковата ни система разполага и със солидни ликвидни буфери от 27,9 милиарда лева Банките са добавили нови 1,4 милиарда лева към активите си и по този начин те към този момент са над 107 милиарда лв. Увеличението идва основно от вложенията в дъщерни, взаимни и асоциирани предприятия, регистрират от централната банка. Всъщност активите се приближават до брутния вътрешен артикул на страната, което приказва за непоклатимост на банковата система.
Кредитният портфейл също пораства - за месец с 384 млн. лева Най-бързо не престават да порастват заемите за семействата, които единствено през януари са се нараснали с 0,7% по отношение на края на декември 2018 година Въпреки към момента ниските лихви с цели 826 млн. лева по отношение на края на декември са се нараснали депозитите - тези от семейства - с 0,3%. В челната петица по активи няма разбърквания - първа продължава да бъде УниКредит Булбанк, следват Банка ДСК, ОББ, ПИБ и Пощенска банка.
Според финансови анализатори, главен фактор за облагата на банките е растежът на депозитите, който в последните години е над 9%. Вторият източник е разликата сред лихвите по депозитите и лихвите по заемите. Въпреки че те са рекордно ниски, маржът сред тях продължава да се движи в границите на 4%. Източник на облага са и таксите и комисионните - приблизително към 200-250 млн. лева на година идват от тях. Банките печелят и от почистване на неприятни заеми, тъй като то допуска продажба на залозите против тях, което води до доход за кредитора. Печалба на банките носят личните им активи, намаляването на разноските за амортизация на неприятни заеми. Доход им носят и държавните скъпи бумаги и корпоративни облигации, които банките купуват за продажба в предстоящ интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР