Българското вето срещу започването на преговори за членство на Република

...
Българското вето срещу започването на преговори за членство на Република
Коментари Харесай

Бучковски: Дайте шанс на Северна Македония!

Българското несъгласие против започването на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз продължава да разпалва пристрастеностите край Вардар и предизвика нови диспути в македонското общество. Ежедневни митинги, ръководещите под обстрел от опозицията и от хора от самата партия, медиите - цялостни с остри журналистически мнения и дисекция на историята от XX век - буквално, страница по страница, дефиниция по дефиниция. Надеждата Скопие да стартира договаряния за еврочленство тази година остава до последно - идната седмица следва среща на върха, на която още веднъж ще бъде подложен въпросът за разширението.

Преговорите сред Скопие и София не престават интензивно, а македонското държавно управление изпрати явен сигнал, че е твърдо решено да търси консенсус. Сигналът идва с назначението на специфичен представител на държавното управление за България - проф. Владо Бучковски - някогашен министър председател и министър на защитата.

" Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония желае да намерим взаимно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се усеща потиснат ", разяснява Владо Бучковски пред БНР.

Владо Бучковски заявява подготвеност да работи по този начин, че българската страна да не остава усещането за скрити планове на Скопие. " Ние имаме откровени планове и имаме желанието да потвърдим, че имаме вяра в контракта за другарство и добросъседство ", посочи той в изявление за предаването " Събота 150 ".

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

" България е нашият максимален съдружник, подкрепящ европейското участие на Северна Македония ", уверен е той.

" Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни в този момент късмет, за две години постигнахме забележителен прогрес ", прикани Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от дейностите на опозицията в Северна Македония, само че акцентира, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя би трябвало да позволи. От това задачата на държавното управление в Скопие не става по-трудна и по-тежка, само че решимостта нараства, уточни той.

" Процесът на присъединение към Европейски Съюз би трябвало да се основава на правила, а Северна Македония е осъществила задоволително промени, с цел да бъде свикана първата междуправителствена конференция. Двустранният спор с България би трябвало да бъде решен настрана от процеса по присъединение ". Това е декларирал американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър пред радио " Гласът на Америка ", оповестява организация МИА.

Матю Палмър е изразил вяра да бъде реализирано съглашение за привикване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония по време на немското председателство на Европейски Съюз.

" Северна Македония направи задоволително, с цел да заслужи свикването на междуправителствена конференция и аз мисля, че болшинството членки на Европейски Съюз са наясно с това. Ние ще продължим да работим с нашите европейски сътрудници, с цел да стане това. Ние ще създадем всичко, с цел да подготвим терена и ще продължим обществено да демонстрираме нашата мощна поддръжка за напредването на Северна Македония към участие в Европейски Съюз ", е споделил Палмър, представен от МИА.

Запитан дали настояванията на България дават отговор на европейските полезности, Матю Палмър дава отговор: " Ние разбрахме, че има някои значими въпроси, свързани с историята, идентичността и езика, които би трябвало да бъдат решени сред България и Северна Македония като съседи, съдружници и сътрудници. Във връзка с процеса по присъединение, ние желаеме той да върви напред, без включване на двустранни въпроси. Ние доста бихме желали да забележим двустранните въпроси решени по двустранни канали ".

Американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси сподели още, че не желае да предсказва изхода от срещата (на ЕС) идната седмица, само че акцентира, че Съединени американски щати остават сътрудници в процеса със Северна Македония и Албания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР