„Българското председателство пропусна златна възможност, не просто да осигурява гладко

...
„Българското председателство пропусна златна възможност, не просто да осигурява гладко
Коментари Харесай

Георги Пирински за председателството: България пропусна възможност да постави въпроса за разломите в ЕС

„ Българското председателство пропусна златна опция, не просто да обезпечава безпрепятствено протичане, а да сложи централния въпрос за ЕС– по какъв начин се преодоляват разломите; по какъв начин се реализира друго качество на европейската интеграция, на първо място обществена “, съобщи евродепутатът от БСП/ПЕС Георги Пирински.

Той изясни, че в средата на мандата на българското председателство, ерводепутати от други страни и политически фамилии са изразили впечатляване от метода, по който се организира българското председателство- от компетентността, способността за водене на съвещанията на най-различно ниво.

„ Тези изрази на благодарност бяха смесени с почуда- по какъв начин по този начин, от българска страна има такава впечатляваща подготвеност. Възникват два въпроса: за какво е това удивление и задоволителна ли е статистика за закрити досиета за позитивна оценка? “, разяснява евродепутатът. По думите му обликът на България напълно не е положителен и в Екологичен потенциал има подозрение за ширеща се корупция, за неовладяна престъпност и неефективност на държавните институции.

Той изясни, че един всекидневник, списван на британски, е разгласил ужасяващи информации за всевъзможни безобразия в ръководството на страната, на фона на които, един единствен жител изпъква с цялостната си непричастност към такива феномени – Делян Пеевски. Социалистът изясни, че въпросът с корупцията е зародил и при доклада на премиера Борисов в Страсбург и той е уверил, че с новия орган и този въпрос ще бъде решен. “Дано, само че и дали “, разяснява Пирински.

Георги Пирински изясни, че вторият въпрос е обвързван с политическата оценка на нашето председателство. Той акцентира, че в декларацията си от декември предходната година, българският парламент показва убеденост, че първото българско председателство дава сериозна опция България да повлияе на дневния ред на Европейски Съюз в отговор на упованията на жителите за сигурност, взаимност, обединеност и обществена правдивост. „ Тук е огромният пропуск “, акцентира той. Според него Българското председателство е приело тезата, че защото има нови изисквания- защита, сигурност, естествено е фондовете в досегашните съществени политики, кохезионната и селскостопанската, да бъдат съкратени. „ Това е надълбоко противоречива и неприета от Групата на социалистите и демократите теза.

Новите провокации изискват нови средства “, съобщи той. Пирински напомни, че Борисов е декларирал, че Българското председателство е защитило и подсигурило главните политики – кохезионната и селскостопанската. „ Предварителните данни сочат, че кохезионната политика, като цяло, се понижава с 10%, с 45% се редуцират средствата в кохезионния фонд; 27% по-малко за морско дело и рибарство; над 10% са съкратените средства за Европейския обществен фонд “, изясни той и напомни, че вицепремиерът Дончев в Народно събрание е споделил, че Европейски Съюз навлиза в многогодишната рамка, без ясни цели, без призната тактика, без обмислен проект „ Тази оценка се повтаря и удостоверява от Европейската счете палата, която приканва Европейски Съюз в месеците, които предстоят, да създаде ясни цели, да ги дефинира, да дефинира допусканията във финансовата рамка, в осъществяване на тези цели и тогава да пристъпи към приемането им “, сподели още той.

Според Пирински България е пропуснала да оползотвори дадените от председателството доста шансове да сложи на дневен ред доста значими въпроси. „ Отговорът не е национализмът, а в суверенната народна власт. Вчера беше годишнината на нашата Конституция. Тя приказва за България като парламентарна република, която почива на националния суверенитет. Нека него да укрепваме “, прикани Георги Пирински.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР