Българското правителството трябваше да подготви обществото за последиците от войната

...
Българското правителството трябваше да подготви обществото за последиците от войната
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Правителството трябваше да подготви обществото за последиците от войната

Българското държавното управление трябваше да приготви обществото за последствията от войната в Украйна. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” по " Нованюз " евродепутатът от групата на ДПC/ " Обнови Европа " Илхан Кючюк, който е и съпрезидент на АЛДЕ. По думите му прекъсването на доставките на газ от Русия беше предстоящо.

„ Ясно беше, че ще се случи. Европа се приготвяше за това, въпросът е доколко е подготвена да смекчи своята позиция или ще продължи да поддържа корав курс. У нас обаче има упования от страна на бизнеса за по-голяма поддръжка от страната. Виждаме какво се случва в други европейски страни и по какъв начин те оказват помощ. Правителството може да бъде упреквано за доста неща - безхаберие, безпринципност, само че също по този начин и за това, че не работи съответно по повод пакетите и механизмите за компенсиране след рецесията. Ясно беше, че войната ще има своите последствия върху българското общество. Работа на държавното управление беше да го приготви за това”, изясни Илхан Кючюк.

По думите му единственият метод за заплащане на съветски газ е по откритата европейска формула.

„ България би трябвало да бъде явен и пореден член на ЕС”, посочи Кючюк.

По отношение изпращането на оръжия за Украйна евродепутатът разяснява по този начин: „ Има страна, която пази себе си и териториалната си целокупност, от другата страна имаме агресор. Няма различен прочит на това”.

Във връзка с повдигане на ветото за участие в Европейски Съюз на РСМ и последния отчет за съседката ни евродепутатът изясни, че постигнатото от Северна Македония е очевидно. " Има обаче още доста какво да се желае ", добави той.

„ В моя отчет съществува полемиката доколко двустранните връзки могат да бъдат част от него. До накъсване на процеса се стигна, тъй като двете страни изгубиха доверието между тях ", акцентира Илхан Кючюк.

" Друг въпрос е, в случай че се получат задоволително гаранции по противоречивите тематики дали това ще е задоволително за повдигане на ветото. Европейски Съюз би трябвало въпреки всичко да даде спомагателни гаранции по повод човешките права и свободи, с цел да бъде сигурна България, че те не се нарушават”, разяснява евродепутът от ДПC/ " Обнови Европа ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР