Българското население живее в пренаселени домакинства, а в същото време

...
Българското население живее в пренаселени домакинства, а в същото време
Коментари Харесай

Живеем в пренаселени домакинства, а в същото време 1,2 млн. жилища пустеят

Българското население живее в пренаселени семейства, а в това време 1 220 416 жилища са необитаеми, сочат данни на районното министерство.

Те бяха оповестени в утринния блок на bTV от зам.-министъра на районното развиване Малина Крумова.

През 2011 година популацията на страната ни е било 7 327 224 души, живеещи в 3,3 милиона жилища, сочат данните на Национален статистически институт. Празните жилища в градовете са 25,45%, а тези в селата – 42,96%. 

Процентът на празните жилища в Софийска област е доста висок – 48,2%. За Перник той 44,9%, а в Бургаска област – 43,7%.

„ Причините да са празни са доста. Често те са наследствени и съществуват разногласия, които не се уреждат, като в това време жилищата стоят празни ”, изясни зам.-министър Крумова. Другата причина е, че има доста хора, които са отпътували за чужбина и не отдават, нито продават жилищата си.

Около 40% от семействата в страната ни са пренаселени, разяснява още Крумова. Държавата планува данъчни тласъци за отдаването или продажбата на празните жилища, само че това може да бъде направено едвам след съответно разглеждане на жилищния проблем.

Парадоксът е, че по индикатора " осигуреност с жилища " България е сложена добре с 550 жилища на всеки 1000 души от популацията. Затова по време на плануваното за 2021 година ново националното броене ще се съберат и повече данни за жилищата.

От диалога стана ясно, че бъдещата тактика на страната за жилищната политика планува по-прозрачен пазар за парцели, стандартизиране на имотните оценки и даване на по-ясна информация за опциите на пазара. Законодателни промени се чакат и за по-голяма отбрана на наемодателите, които в този момент постоянно са принудени да заплащат остарели сметки на неточни наематели и ги отказва да дават жилищата си чартърен.

Предстои страната да разгласи и новите условия за саниране на жилищни здания. То ще е с държавна поддръжка, но собствениците ще вземат участие и със свои финанси, например с нисколихвени заеми.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР