Българското Министерство на външните работи (МВнР) разпространи актуална информация за

...
Българското Министерство на външните работи (МВнР) разпространи актуална информация за
Коментари Харесай

Положението с пътуванията до и от Турция, Иран, Япония, РЮА, Ливан, Естония

Българското Министерство на външните работи (МВнР) популяризира настояща информация за ограничения и ограничавания на напредването в Европа и по света поради ковид пандемията.

Естония : от през днешния ден (17 март) прибалтийската република затваря границите за задгранични жители . Въвеждат се ограничения, позволяващи на естонците или притежателите на позволение за престояване да влизат в страната.

Установени са и процедури за прекосяване на националните граници по време на рестриктивните мерки. Само жители на Естония и поданици на Естония с позволение за престояване или право на престояване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще , в това число притежателите на по този начин наречените сиви паспорти.

Чуждестранен жител, който няма признаци на болестта и чийто непосредствен родственик е естонски жител или лице с право на престояване, може да влезе в страната под особено позволение на полицията. Чужденците, които би трябвало да влязат в Естония за интернационално военно съдействие, също ще получат достъп. Международният транспорт на артикули, в това число за хранителни и медицински артикули, е позволен за влизане в Естония. Ще бъде възложен спомагателен достъп за хора, които дават жизненоважни услуги, като да вземем за пример снабдители на гориво.

Руската самолетна компания " Аерофлот " ще спре полетите сред Москва и Талин от четвъртък (19 март) до 30 април. Finnair, най-голямата самолетна компания във Финландия, ще анулира полетите до Естония от вторник, 17 март.

Турция : След диалог на посланика ни в Анкара от външното ведомство на Турция е постъпила информация, че болестта по турските граници е в действие набор от ограничения, който се ползва във връзка с интернационалните водачи на камиони. Посочените ограничения плануват на водачи - жители на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специфичен административен регион Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани назад като " нежелани пасажери " (INAD).

В допълнение, категорично се загатва, че все още България и Гърция не попадат в този лист от страни. Шофьори - жители на трети страни, които са били в една от горепосочените страни през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до приключване на 14-дневния период. След приключването на карантинния интервал и съответна здравна инспекция, която да удостовери неналичието на признаци на вируса, водачите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по стерилизация и освобождавани след 6 часа.

Шофьори - жители на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените страни, биват допускани през турските граници след осъществяване на стерилизация и карантинен престой от 6 часа.

Например, в случай че водач - български жител, който не е бил в упоменатите нагоре страни, ще бъде позволен на турска територия след осъществяване на съответната процедура по стерилизация . В случай, че същият е бил в някоя от изброените страни (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен период и стерилизация.

Шофьори - турски жители биват допускани през границите в случай, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специфичен медицински обзор и стерилизация.

Израел : Във връзка с предварителната защита на разпространяването на ковид там са въведени спомагателни ограничения за затваряне на всички детски градини, доста понижаване на броя на чиновниците на работните места; ограничение на публичния транспорт; понижаване на броя на пасажерите в рейсовете и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специфична болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничавания на обществените събирания.

Правителството утвърди изключителни ограничения, разрешавайки на Шин Бет - Службата за национална сигурност, да наблюдава мобилните телефони на инфектираните с ковид и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в действие за 30 дни и би трябвало да бъде утвърдена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

В Ливан след оповестеното на 15 март изключително състояние в страната се ползват следните ограничения: Задължение на жителите да не напущат домовете си, като се изключи случаи на особена необходимост; От 00.00 ч. на 26 март се затваря интернационалното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в действие до 24.00 ч. на 29 март т.г.

Иран: Към момента няма отворени сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт към прилежащи страни, които могат да бъдат употребявани от български жители за завръщане в България . Въпреки оповестената идна възбрана на Катар за влизане на непознати жители на територията на страната Kатарските авиолинии не престават да извършват постоянни полети един път на ден по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, самолетна компания Иран Еър реализира три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон .

Япония: В интервала до 21 март ще бъдат анулирани към 60% от интернационалните полети до и от Япония в резултат на пандемията от ковид и подхванатите ограничения от националните държавни управления. Най-сериозно понижение на броя на постоянните полети се чака по отношение на Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30), Тайван от 700 на 300), Съединени американски щати (от 520 на 480). Очаква се да бъде понижен броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао. Налице е анулация на полети и до Европа . Броят на полетите до дестинации в Италия е понижен от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) във връзка с пътувания до всички страни от Шенген. Към сегашния миг не са въведени ограничавания във връзка с България .

Република Южна Африка (РЮА) - въведено е изключително състояние със следните изключителни ограничения: От 18 март се вкарва се възбрана за пътешестване от високо рискови страни - Италия, Испания, Германия, Иран, ОК, Съединени американски щати, Южна Корея и Китай . Всички южноафрикански жители са предизвестени неотложно да преустановят всевъзможни пътувания от и до страни от Европейски Съюз, Съединени американски щати, ОК, Иран, Южна Корея и Китай. Преустановява се издаването на визи на жители на Съединени американски щати, Англия, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран. На всички лица, които са били във високорискови страни през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА . От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

От 18 март т.г. до края на Великденските празници - 13 април се затварят всички учебни заведения. Обсъжда се затваряне и на университетите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР