Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че

...
Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че
Коментари Харесай

Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса

Българският министър председател Бойко Борисов направи обществени изказвания с обръщение, че Европейски Съюз не оказва помощ съответно на България в подтекста на коронавирусната рецесия. EURACTIV България помоли за коментар някогашния вицепремиер Ивайло Калфин, който е и ръководител на Съвета на шефовете на тази медия. Оригиналният текст на британски бе оповестен в EURACTIV.com.

Финансовият принос на Европейски Съюз за ограниченията за намаляване на негативните резултати на ковид е стеснен до това да ни разреши да използваме еврофондовете, които към момента не сме договорили, сподели Борисов по време на конференция на 22 март в София. В сходен звук министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че тези средства са в действителност " нашите пари ".

Коментарите им бяха в отговор на възходящите опасения за цялостната липса на осезаеми ограничения в обществената област и стопанската система. Извънредната конференция беше свикана като реакция на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху изключителното законодателство, признато от Народното събрание. Един от причините на президента беше неналичието на изчерпателен стопански пакет в отговор на настъпващата рецесия.

Какви са обаче обстоятелствата?

Комисията реагира доста бързо след експлоадирането на COVID-19 епидемията. Тя активизира всички налични средства и развърза ръцете на националните държавни управления, като отстрани рестриктивните мерки за държавна помощ и несъразмерен недостиг. Всъщност това са единствените налични принадлежности, които улесняват изразходването на обществени средства.

Фискалните ограничения са съсредоточени и съгласувани в Инвестиционна самодейност в отговор на ковид. Тази самодейност активизира всички фондове на Европейски Съюз, които са разполагаем на този стадий от многогодишната финансова рамка и предлага цели, които са общи за страните членки, като въпреки всичко им дава свободата да създават свои лични ограничения.

Има три източника, финансиращи Инициативата. Първият - незабавното прекачване на 8 милиарда евро от запасите за ликвидни потребности, последвани от неизразходваните пари от Европейските структурни и капиталови фондове в размер на 29 милиарда евро. С този втори източник свежите пари разполагаем на националните управляващи се усилват до 37 милиарда евро. Третият източник са кохезионните фондове, предоставени в националните пакети, които към момента не са контрактувани и биха могли да бъдат употребявани за намаляване на резултатите от ковид по преценка на страните членки.

Инвестиционната самодейност в отговор на ковид е добре обяснена, с разбивка по страни членки в обществен документ. Той ясно демонстрира, че България би трябвало да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на Европейски Съюз и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно, общата налична сума е 1358 милиарда евро, което надалеч надвишава наличните сега средства.

След приемането на Инвестиционната самодейност в отговор на ковид двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Никола Шмит подписаха писмо до всяко държавно управление, в което обясниха самодейността, като означиха, че сумата, която би трябвало да бъде върната в бюджета на Европейски Съюз от 2019 година може да бъде арестувана, както и сумата за предплатените заплащания. В случая на България Комисията се ангажира да даде разполагаем 328 млн. евро до началото на април.

Освен това Европейска комисия приспособява разпоредбите за разгръщането на Фонда за взаимност на Европейски Съюз, а Европейската капиталова банка (ЕИБ) разгласи съществуването на запас в размер на 40 милиарда евро, който да бъде употребен във финансови принадлежности за обезпечаване на спомагателна ликвидност за дребните и междинни предприятия и сдруженията със междинна капитализация.

В умозаключение, факт е, че с изключение на опцията да се активизират неизразходваните европейски фондове за намаляване на отрицателните последствия от COVID-19, България ще получи спомагателни 812 млн. евро свежи пари от бюджета на Европейски Съюз, както и ще има достъп до спомагателния пакет от 40 милиарда евро, възложен от Европейска инвестиционна банка. "

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1091)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР