Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна

...
Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на НАТО прие на форума в София декларация за подкрепа на Украйна до победа

Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация за " поддръжка на Украйна до победа ", съобщи Българска телеграфна агенция. София е хазаин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който стартира в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха корекция в поддръжка на Украйна в нейното интернационално обосновано право да се самоотбранява посредством повдигане на някои ограничавания за потребление на въоръжение, предоставено от НАТО и сътрудниците, и опцията да се нападат законни цели на територията на Русия.

Асамблеята предложи още основаването на център за Център за демократична резистентност в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази главните демократични полезности на алианса, като се бори с дезинформацията.

НАТО е най-успешният съюз в историята, тъй като умее да се трансформира и приспособява, съобщи при откриването на пленарното съвещание през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови проекти за защита и да подсигуряваме, че имаме нужните сили, по-голяма бойна подготвеност и нови качества, за въздържане, уточни той. Според генералния секретар положителната вест е, че Европа прави това.

Украйна ще бъде по-слаба, в случай че продължаваме да поддържаме страната с половинчати ограничения, съобщи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон би трябвало да кажем ясно, че участието на Украйна е тръгнало по необратим път, сподели още Михал Шчерба.

„ България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ”, сподели служебният министър председател Димитър Главчев. „ НАТО остава поръчител за сигурност и просперитета на България. ”

Украйна пази освен себе си, Украйна пази Европа и нашите полезности, нашите правила, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

„ Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и спорове, в сравнение с от спокойно, взаимно битие, в този момент значително е обединена от един защитителен съюз и Европейския съюз. Никога преди този момент толкоз доста европейски страни не са си сътрудничили толкоз тясно и многостранно ”, съобщи третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

„ Пълноправно участие в НАТО е крайната цел на Украйна ”, съобщи във видеообръщение украинският министър на защитата Рустем Умеров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР