Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да

...
Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да
Коментари Харесай

Българските общности зад граница настояват да може да се гласува по пощата

Българските общности зад граница упорстват на идните парламентарни избори да може да се гласоподава по пощата и да бъдат открити повече секции за гласоподаване в чужбина.

Президентът Румен Радев провежда онлайн среща с българи зад граница, с цел да чуе техните отзиви по какъв начин да се провежда вотът, тъй че да се подсигурява конституционното право при опазване на здравето.

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, счита, че в края на март е прекомерно рано да се проведат избори. "И предвид на възможната вяра, че по-топлото време може да докара до по-мека епидемиологична обстановка, преди всичко провеждането на изборите в по-късен стадий. Като нещо по-смислено, това ще разреши и събирането на хора на открито и би трябвало да олекоти обстановката. По отношение на изборите в чужбина, в този момент е моментът да мислим за промени, които по този начин или другояче от дълго време са признати в други страни, като гласуването по пощата ", сподели той.

Мария Спирова, която живее и работи във Англия, акцентира, че здравните управляващи на Острова не дават вяра за възстановяване на пандемичната обстановка през идващите няколко месеца. Освен това, поради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.

Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с Родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. Това сподели президентът Румен Радев по време на видеоконферентна среща с представители на български организации зад граница като част от консултациите за осъществяване на идните парламентарни избори. В срещата вземат участие представители на българските общности в Съединени американски щати, Канада, Англия, Испания, Франция, Германия, Австрия и Турция.

„ За първи път вършим избори в условия на пандемия, освен в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена значимост в тези избори да бъде обезпечено здравето на всички наши сънародници, без значение къде се намират и да бъде обезпечено конституционното им право да гласоподават, без значение къде по света се намират. Разбира се и да създадем по този начин, че всички дружно да подсигуряваме дейни избори с естествена изборна интензивност и с доверие в изборния развой. Гласуването в чужбина за нас има още едно значимо значение – освен да бъде зачетен вашият глас, само че за нас българите в чужбина, гласувайки, укрепват своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено-политическия живот в България, което е извънредно значимо. Това е доста значим факт, върху би трябвало да работим всички дружно: институции, цивилен организации и политически партии по този начин, че вашето присъединяване в тези избори да бъде интензивно. Пандемията показва редица провокации пред вас и пред всички институции по отношение на организирането на този избирателен развой “, добави той.

Държавният глава регистрира, че е значимо мнението на съгражданите ни зад граница по въпроса за възможна смяна в изборното законодателство, както и по организацията за гласоподаване в чужбина. Той напомни, че по време на консултациите досега в била разисквана и опцията за гласоподаване по пощата.

"Никой не би трябвало да си мисли, че може да употребява здравната рецесия, с цел да се лимитират изборни права ", съобщи от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Една огромна част от българските жители тук в страната и на открито имат към този момент съвсем невалидни персонални документи, тъй като изтича срокът на валидността им. Точно този въпрос ми беше подложен от доста от българските общности – дали ще има някакво удължение на тези документи заради невъзможността те да бъдат възобновени. И по този начин, колкото и на пръв взор една официална причина да стане сериозна причина, с цел да не може да се упражни правото на глас. Предполагам, че в границите на българските общности и сдружения споделяте тези проблеми. За нас ще бъде значимо да знаем доста ли са тези случаи. Онова, за което ще настояваме пред политическите и парламентарни партии за промени. За нас е значимо да кажете и какво можем да създадем в този момент в преподготовката на изборите по този начин, че интензивността измежду нашите сънародници на открито в действителност да бъде огромна и всеки, без значение Коронавирус рецесията, да има задоволително благоприятни условия да отиде до урната, да гласоподава и да изяви своето право на глас “, добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР