Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна

...
Българските фармацевти продължават да настояват за право на генерична замяна
Коментари Харесай

Фармацевтите искат право да заменят с генерици предписани лекарства


Българските фармацевти не престават да упорстват за право на генерична подмяна при медикаментите. Така ще могат да предалаг на пациентите препарат със същите съставки, само че с друго наименовие, в случай че написаният на рецептата липсва. Според ръководителя на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова това би помогнало за превъзмогване на възможен недостиг в аптечната мрежа. Според нея дефицитът сега може да се дължи на три неща: някои търговци на едро да изнасят медикаменти заради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, както и нарасналото ползване заради епидемиологичната обстановка.

Проф. Сербезова акцентира пред Българска национална телевизия, че аптекарите в други страни даже имат право да предписват медикаменти и това е по този начин, тъй като пациентите на процедура се срещат най-често с тези фармацевти.

У нас липсва система, която да наблюдава не просто количествата продадени медикаменти, а това по какъв начин те се предписват от лекарите и по какъв начин се използват, както е в „ естествените страни “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР