,,Български ВиК Холдинг наскоро даде изключително арогантен пример как се

...
,,Български ВиК Холдинг наскоро даде изключително арогантен пример как се
Коментари Харесай

НЕКАДЪРНИЦИ: Калинки на Николай Нанков от ГЕРБ се бетонираха във ВиК, 113 млн. се изпариха

,,Български ВиК Холдинг ” неотдавна даде извънредно нахален образец по какъв начин се назначават калинки за шефове на предприятия. Разбира се, с конкурс, по какъв начин другояче! В центъра на сюжета е докараното до банкрут „ ВиК ”- Добрич, където водата е от най-скъпите в България, тъй като я изпомпват от огромна дълбочина, възмущава се „ Уикенд “.

И тъй като става въпрос за потвърдени некадърници, които освен са опропастили въпросното дружество, само че и са виновни за загубата на 113 млн. лв. европари, в Добруджа си задават разумния въпрос – какъв брой ли са платили, с цел да се бетонират като шефове. Нямаме прецизен отговор по обясними аргументи, само че Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата имат способи да го получат. 

След състезанието за нов управителен ръб се оказва, че от пет души, трима са от остарелия – Мария Тодорова, Саркис Караджиян и Тодор Гикински. При това Гикински има в действителност неповторима кариера. Първо е началник на ВиК в Сандански, само че е упрекнат в занемареност при построяването на тръбопровод в село Кръстилци – разпоредил построяването му, без да има разрешителни за това.

Прахосани са 91 000 лв., а водата се оказала негодна, даже споделят, че била радиоактивна. Вместо да го уволнят, през 2019 година го местят в Добрич, още веднъж като шеф. Не след дълго и на другия завършек на страната стартират да го проверяват. И още веднъж не го уволняват, очевидно тъй като е доста високо скъп в районното министерство.

Абонираният за управителен постове самичък споделя, че бил протеже на някогашния районен министър от ГЕРБ Николай Нанков, на който казвал „ бате ”! После добре се сработил и с Гроздан Караджов в битността му на министър. Само по времето на Виолета Комитова бил на крачка от уволняване, само че му се разминало. Сега инж. Гикински отново ще ръководи „ ВиК ” – Добрич.

Дочува се обаче, че против него към момента виси дело в Благоевград. Специално по делото от 2019 година за водата в Кръстилци, през март 2022 година той е оневинен и по този начин се закрепва като шеф в Добрич! Не е ясно обаче дали това е окончателното решение на съда. Сега Гикински е подал декларация, че е чист като сълза. Ако се окаже, че има разминаване във обстоятелствата, би трябвало неотложно да напусне борда, изясняват адвокати.

В ръцете на този инженер като закрепостен изпълнителен шеф е водоснабдяването на над 171 000 поданици в 8 общини в Добруджа. Населените места, които зависят от „ ВиК – Добрич, са  217. В същото време разрешителните за прилагане на водоизточници не са подновявани, което е меко казано неуместно. Затова от Басейнова дирекция – Варна сформират актове на предприятието и предават материалите за този величествен гаф, който може да засегне здравето на доста хора, в прокуратурата. Селски чешми в общините Тервел и Балчик се връзват към ВиК системата, без позволение, без санитарни зони, без документи, а това може да разболее популацията.

Самият Добрич преди време е „ водоснабден ” по сходна скица с нелегално конфигурирана тръба на река Батовска. За да не попадат огромни отпадъци в питейната вода, е сложена железна решетка, като това е единствената „ санитарно-охранителна ” мярка!

Реклама

Въпреки описаните гафове, трима от остарялата администрация отново са  подредени за шефове на сдружението. Нищо че в предните години са го довели до банкрут. Сега обаче те имали проекти за оздравяването му, смеят се в Добрич.

„ ВиК е във финансов колапс поради неефективната им работа, стигнало се е до трайна наклонност да се натрупат големи суми неплатена вода, само че те са несменяеми ” – гневят се източниците ни. Те допълват, че от години ВиК-Добрич се употребява като партийна каса, смучат се пари с цялостни сили, до момента в който самото дружество затъва все по-дълбоко, само че в последния миг с някакви опорочени състезания, се бетонират на високи постове потвърдени некадърници. Затова напълно разумно е Добрич да се „ радва ” на „ пробитата ” водопреносна мрежа и да има непрекъснатите повреди. След като от сдружението са прогонените опитните фрагменти, сега механически ръководители са хора с 3 клас, най-вече стигнали до 8 клас в учебно заведение! Това е кадровият потенциал…

Фирмата е и единствената в страната, изгубила 113 МИЛИОНА лв. по европрограми, до момента в който отпред й е Гикински. Покрай тези пари от две министерства се наложи да изясняват, че той вместо да оправи нередностите в документите и Добрич да получи парите, даже не си направил труда да отговори на кореспонденцията. Така регионът продължава да заплаща най-скъпата вода в страната – по 3,6 лева за кубик, а загубите на вода по мрежата са 85%.

В районното министерство, несъмнено, са наясно с „ качествата ” на Гикински, само че поради връзките му си затварят очите. Иначе формалното пояснение за изгубените евромилиони е, че спънките се създавали от курортния комплекс „ Албена ”, което съгласно специалисти не е правилно.

Годишните финансови доклади на „ ВиК ”-Добрич през последните години дават точна визия за затъването му при ръководството на едни и същи шефове. С всяка минала година компанията губи пари, индикаторите летят надолу, трайно понижават приходите от продажби и фактурирани количества вода. Бегло ще посочим, че приходите за 2020 година са намалели с 8%  и с 13% през 2021 година

Някой ще каже – понижава популацията, по тази причина идват и по-малко пари в касата на компанията, само че пък въпреки това ковид-ограниченията към този момент ги няма и туристите още веднъж пътуват свободно из региона. Дружеството просто не си прави труда да си събере таксите, демонстрират докладите. За 2021 година неплатените сметки от клиентите са 15 345 хиляди лева, като е маркирано нарастване на тази сума спрямо предната година с цели 18%.  Несъбраните вземания са 90% от приходите от продажбите, а това е съвсем годишният оборот на компанията. Според специалисти с тези пари, които ВиК не е събрал от клиентите си, може да се разплати с доставчиците си, да погаси данъчните си обвързване, да заплати осигуровките на служащите си и така нататък

И още един парадокс означават осведомени – до март месец бизнес проектът на предприятието по този начин и не е признат. При разискването му не са били заложени никакви вложения! С две думи – тръбите ще не престават да аварират и да пропущат вода.

Така сдружението в Добрич продължава сполучливо да се закопава – поредно и праволинейно година след година. Или някой има интерес „ ВиК ” в Добрич да бъде фалирано дефинитивно, или става дума за най-обикновена несръчност. Която обаче умее да оцелява при всички режими…

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР