Български шофьори са били част от нелегална мрежа за продажба

...
Български шофьори са били част от нелегална мрежа за продажба
Коментари Харесай

Български шофьори са участвали в контрабанда на горива в Гърция

Български водачи са били част от незаконна мрежа за продажба на контрабандни горива в Гърция, обвързвана с убития преди две седмици от наемни убийци гръцки жител Янис Скафтурос, се показва в публикация на гръцкия вестник „ Катимерини “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Скафтурос беше погубен в деня след Великден в фамилната си къща, като беше разстрелян от въоръжени нападатели. При нападението бяха ранени още щерка му и тъстът му. Скафтурос има дебело полицейско досие и бе считан за една от най-силните фигури в гръцкия незаконен свят. Предполага се, че убийството му е част от поредност поръчкови убийства в последните години, чиято цел е да се реализира надзор над оборота от продажбата на контрабандни горива.

Вестник „ Катимерини “ напомня, че през 2019 година 71 души са били упрекнати за основаване на незаконна организация и контрабанда. Сред упрекнатите има човек, непосредствен до Янис Скафтурос. Според информацията това е 53-годишен жител на Кипър, който провежда изпращането от България към Гърция на химически разредители, които се смесват с горива, продавани на бензиностанции в Гърция. Кипърецът е притежател на две транспортни компании в Пазарджик, показва „ Катимерини “. Мъжът се търси от полицията до края на април тази година, когато е задържан в Пловдив по издадена от кипърските управляващи заповед за арест по обвинявания за бомбени набези и пране на пари.

Според информацията кипърецът е индивидът, който дава разпоредби на българските водачи на цистерни къде и на кого да предадат превозените от тях разредители. Получател на товарите са фирми-фантоми в Атика и Солун. При инспекция от митническите управляващи в Гърция водачите показвали подправени документи. Вестникът споделя за случай от 2019 година, когато товарът на цистерна, влезнала от България, е разпределен в по-малки цистерни. Те от своя страна заредили мрежа от над 20 бензиностанции, които били част от построена мрежа за продажба на разредено гориво.

Химическите разредители, които се смесват с бензина, не могат да бъдат засечени при инспекция от съответните управляващи. Цената им е 10 евроцента на литър в случай, че бензинът доближава цена от над 2 евро за литър, отбелязва в. „ Катимерини “. Според информацията убитият преди две седмици Янис Скафтурос е заемал централно място в мрежата за разпространяване на контрабандни горива в Гърция. Цистерни, регистрирани на компания на близо до него лице, са товарили разредители от секрети хранилища в град Аспропирос, Южна Гърция, с цел да ги транспортират до бензиностанции. Две седмици преди убийството на Скафтурос икономическа полиция е разкрила на бензиностанция в Атика секрети резервоари, подправено гориво и електронна система за надзор на количествата на горивата, добавя „ Катимерини “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР