Бумът на електромобилите ускори появата на коли с горивни клетки

...
Бумът на електромобилите ускори появата на коли с горивни клетки
Коментари Харесай

Пазарът на водородни технологии - фактори за растежа

Бумът на електрическите автомобили форсира появяването на коли с горивни кафези

Системите за предпазване и транспорт на водород са бизнес, който ще пораства с над 50% годишно до края на десетилетието (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на резервоари за предпазване на водород и превозване на новото гориво се чака да доближи 4,4 милиарда щатски $ до 2030 година спрямо 0,3 милиарда $ през актуалната година. Този пазарен сегмент ще нараства приблизително с по 52,4% годишно до края на десетилетието.

Много и разнообразни са факторите, виновни за растежа на пазара, като държавните политики и тласъци са най-силният мотор, паралелно с софтуерния прогрес.
още по темата
Правителствените политики, които предизвикват възобновимата сила и намаляването на въглеродните излъчвания, са от решаващо значение за поощряване на развиването на водородните технологии, показват анализаторите от Markets and Markets.

И въпреки че когато се приказва за вложения, най-често се сещаме за електролизатори, то резервоарите за предпазване на водород и средствата за неговото превозване (тръбопроводи) ще са не по-малко значими и откъм вложения, и откъм нововъведения.

Инвестициите във атомна инфраструктура ще обгръщат стационарните и мобилните уреди за предпазване (резервоари) и преносните мрежи, наподобяващи сегашните газопроводи.

Непрекъснатите усъвършенствания в технологиите за предпазване на водород, като по-добрите материали за направа на резервоари, новаторските способи за предпазване (напр. железни хидриди) и усъвършенстваните техники за компресиране ще спомагат за увеличение на потенциала за предпазване, успеваемостта и сигурността. Технологичният прогрес разрешава основаването на по-рентабилни решения за предпазване на водород, като по този метод се подтиква разширението на пазара.

Електромобилите като основен фактор

Електрическите коли, които черпят електричество от водородни горивни кафези, ще са един от водещите фактори, тласкащи пазара напред. Повишеният интерес към транспортни други възможности с нулеви излъчвания към този момент направи известни така наречен FCV, задвижвани с водород. Резервоарите за предпазване под налягане при 200-500 бара са идеално решение за предпазване на водород на борда на FCV. Това обезпечава задоволителен пробег и елементарно презареждане. Затова тази ниша ще има водеща роля за растежа на сегмента.

Бурният напредък на възобновимите енергийни източници е другият мощен фактор, който тласка напред водородните технологии. Възможността посредством електролиза да се генерира така наречен „ зелен “ водород към този момент е съображение за голям размер вложения на всички места по света.

Ресервоарите вид 4 – най-динамичният сегмент

На фона на международния преход към възобновими енергийни източници като водород и компресиран природен газ (CNG), нуждата от ефикасни решения за предпазване нараства. Резервоарите за водород от Тип 4 се отличават с превъзходния си потенциал за предпазване, устойчивост и функционалности за сигурност, което ги прави желан вид за предпазване на различни горива. Този сегмент ще покаже максимален растеж в идните години.

Резервоарите от вид 4 се състоят от композитен цилиндър с пластмасова обвивка (обикновено полиетилен с висока плътност), която работи като преграда за прекосяването на водорода. Композитната обвивка служи като носеща структура и нормално се състои от въглеродни нишки или композит от въглеродни/стъклени нишки в епоксидна матрица. Съдовете вид 4 са най-леките от всички типове резервоари за водород под налягане. Това ги прави най-подходящи за приложения в транспортни средства. Те  могат да устоят на високо налягане – до 1000 бара.

Тъй като държавните управления и промишленостите в международен мащаб ползват политики, с които да понижат въглеродните излъчвания, се чака навлизането на резервоари вид 4 да скочи в браншове като автомобилостроенето, галактическата промишленост и производството на сила.

Лидерството е в Азия

Навярно за никого не е изненадващо, че когато става дума за водородни резервоари и преносни мрежи, Азия наподобява най-обещаващият пазар. Държави като Китай, Япония и Южна Корея претърпяват бърза урбанизация и индустриализация, което покачва търсенето на чисти и устойчиви енергийни решения.

Резервоарите за предпазване на водород и транспортните мрежи се преглеждат като сериозни съставни елементи в опитите за минимизиране на замърсяването и зависимостта от изкопаеми горива в гъсто обитаемоте градове. Местни и задгранични компании вършат стратегически вложения в планове за атомна инфраструктура, научни проучвания и разработки, което подтиква растежа на пазара.

Партньорствата сред държавните управления, заинтригуваните страни от промишлеността и изследователските институции подтикват нововъведенията и форсират комерсиализацията на системи за предпазване и превозване на водород.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР