Български писатели искат разследване на полицейското насилие над журналиста Димитър

...
Български писатели искат разследване на полицейското насилие над журналиста Димитър
Коментари Харесай

Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров

Български писатели желаят следствие на полицейското принуждение над журналиста Димитър Кенаров. Членовете на родния П.Е.Н. клуб са изпратили отворено писмо до Народното събрание АЕЖ, Съюз на българските журналисти, няколко министерство и медии.
Сред подписалите се под декларацията лица се срещат имена на именити писатели като Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски и други

Декларацията на българските писатели дойде и в редакцията на ФрогНюз. Публикуваме я без редакторска интервенция.

До Народното събрание,до АЕЖБ, до Съюз на българските журналисти, до в. 24 часа, Труд, Дневник, Фрогнюз, Министерски съвет на Р. България, Министерство на Вн работи, Министерство на вътрешните работи, Омбудсман на Р. България, Европейски парламент Бюро в България и други

Ние, писатели от Българският П.Е.Н. център, причисляваме своя глас на поддръжка към всички свободомислещи жители в страната ни, които дефинират полицейските дейности против журналиста и публицист Димитър Кенаров като произвол над свободата на словото. Репресия, която буди яд, и е обезпокоителен признак. Разтревожени сме във връзка събитие, което излиза отвън самостоятелната си характерност и ни приближава до някои от мрачните практики в нашата история. Солидарни сме с декларацията на Асоциацията на европейските публицисти у нас - осъждаме този акт на принуждение и настояваме за цялостно следствие, което да дефинира персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона. Изисквания, които ни подсигуряват персоналната независимост и гражданските права съгласно Конституцията. Актът на произвол върху представител на пресата и либерален публицист не е признак за инцидентна неточност. Това трансформира случая в рисков казус, който делегитимира мястото ни в демократичната традиция на алианса, към който сме заявили, че сме необратимо приобщени.

Писател и публицист, сътрудник на известни интернационалните издания, е свален на земята откакто се е легитимирал с журналистическата си карта. Влачен е през площада, макар че на маската му е изписано PRESS. Камерата му е счупена и оставена върху паветата на произвола на ориста. Ръцете му са в белезници, държан с часове на паважа, по-късно за час - затворен в микробус. В Пето РПУ не му е връчвана заповед за задържане, отхвърлен му е достъп до юрист и връзка със фамилията. Принуден е да написа пояснения и сигнален протокол. Пресцентърът, представителите на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на интервенцията не спомагат да бъде издирен и освободен.

Затова ние писателите, опазвайки демократичните обичаи на българския П.Е.Н. център и неговата идея във времето на неговото битие, настояваме освен за цялостно следствие виновниците и наказването им, само че и за набелязване на систематични ограничения - законови и кадрови, сходна процедура за потъпкване свободата на словото да не се повтаря в бъдеще. Това е пътят да излезем от нежеланото 111 място по независимост на словото, което ни прави един от моралните новобранци на европейския континент.

Подписали:
Лъчезар Лозанов, Огнян Стамболиев, Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Румен Шомов, Силвия Чолева, Здравка Евтимова, Александър Гочев, Хайри Хамдан, Калин Донков, проф. Людмил Димитров, проф. Амелия Личева, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Рада Шарланджиева, Георги Константинов, Ахмет Емин Анасой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР