Български евродепутати дадоха днес тон за критични изказвания след реч

...
Български евродепутати дадоха днес тон за критични изказвания след реч
Коментари Харесай

Екшън! Нашите евродепутати нападнаха Николай Денков в ЕП

Български евродепутати дадоха през днешния ден звук за сериозни изявления след тирада на премиера Николай Денков пред Европарламента. Накрая депутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючук прикани сънародниците си да не провокират спор за вътрешното състояние в България, а да се концентрират върху националните цели, по които има единодушие в страната – влизането в Шенгенската зона и еврозоната. А в заключителното си изказване Денков се обиди, че „ българските евродепутати се стремят да провокират разцепление ”.

Първи след речта на Денков в дебата „ Това е Европа “ се изрече от името на ЕНП Андрей Ковачев от ГЕРБ. Той насочи рецензии към партията „ Продължаваме промяната “, в това число и за сложния избор на ръководител на Столичния общински съвет. Съпартиецът му Андрей Новаков пък откри положителни думи за Бойко Борисов като някогашен министър председател, само че бе спестовен за Денков, на който призна единствено продължаването на евроатлантическата ориентировка на България.

Евродепутатът от групата на социалистите Петър Витанов прикани Денков да отговори какво е отношението на България към дебата за отпадане на ветото в Европейски Съюз, състоял се през вчерашния ден в Европарламента. Темата се счита за взривоопасна и по тази причина допуска дипломатичност.

Елена Йончева от Българска социалистическа партия прикани премиера да бъде по-активен по отношение на хутите в Йемен, които отвлякоха транспортен съд с български капитан. Членът на соцгрупата Иво Христов, който е някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев, разгласи, че Европа сега се подменя в България от думата „ евроатлантизъм “, което съгласно него не е добре.

Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, който членува при консерваторите в Екологичен потенциал, настоя Денков „ да удари по масата на еврократите “ и да покаже угриженост повече за българските жители, а не за ползите на Европа. Съпартиецът му в консервативната група Андрей Слабаков се изрече остро против Австрия, Франция, Нидерландия и други западни страни, които по думите му финансират незаконните канали за мигранти през България.

Реклама

Евродепутатите от другите страни членки сложиха в центъра на изявленията си устрема на България и Румъния да се причислят към Шенгенската зона и еврозоната. Такава позиция изрази с встъпителните си думи и председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола, съгласно която България е изпълнила всички критерии за участие в Шенген и поставя видии старания за присъединение към еврозоната.

Запитан преди дебата дали България има „ План Б “ за Шенген, Денков отговори, че единственият проект е страната да получи зелена светлина през декември на Съвета на Европейски Съюз. По-късно в речта си той съобщи: „ България е изпълнила всички условия за приемане в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отсрочване е недопустимо и демотивиращо за нашата страна и нейните жители. Самото действие на шенгенското съглашение в този момент е изправено пред въпросителни и доста страни възобновяват инспекциите по границите си, само че не считаме, че това може да е мотив за неприемането на България и Румъния. С нашите две страни в Шенген границите на Европа ще са по-добре предпазени, и Европа ще бъде по-силна “.

Премиерът поддържа устрема на страните от Западните Балкани за влизане в Европейски Съюз. „ Разширяването на Европейски Съюз добива изключителна значимост – България е била покровител на приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Вярваме, че приемането на този съдбоносен за стабилността на Балканите район би трябвало да бъдат признати, когато изпълнят всички нужни условия, и присъединението им би трябвало да се основава на достижения, които отразяват действителното предпочитание на претендентите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки “, сподели Денков.

Приветстваме желанието на Европейска комисия да предложи започване на договаряния за присъединение на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно Европейски Съюз се нуждае от подсилване на институциите и увеличаване на потенциала за решение на проблемите, само че този развой и процеса по присъединението на нови страни би трябвало да вървят паралелно, сподели още Денков.

Днес в Европа все по-често се виждат признаци на отмалялост от войната в Украйна, и се надигат гласове срещу помощта за украинския народ и бежанци. Печално знае се по какъв начин приключиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки – същото важи и през днешния ден. Войната на Путин против Украйна в действителност е война на Путин с Европа. Като оказваме помощ на Украйна, оказваме помощ на Европа и пазиме Европа.

Иначе на следващия ден в ситуацията на Украйна може да се озове Молдова, след това Балтийските републики, след това Полша, Румъния, България и други европейски страни. Огромното болшинство от търсещи леговище мигранти се насочват към Европейски Съюз, а интеграцията на огромна част от актуалните мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова тактика и метод, която да разграничава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР