Българската софтуерна група “ навърши тридесет години от своето създаване.

...
Българската софтуерна група “ навърши тридесет години от своето създаване.
Коментари Харесай

Българската софтуерна група Сирма стана на 30 години

Българската софтуерна група „ “ навърши тридесет години от своето основаване. Първите две сдружения от групата са учредени през пролетта на 1992 г. от няколко ентусиазирани съученици и другари, ученици на най-хубавите математически гимназии в България – Явор Джонев, Владимир Алексиев, Чавдар Димитров, Константин Захариев, Георги Истатков и Георги Маринов. За малко те стартират да притеглят към себе си нови гении в региона на програмирането и математиката и скоро към екипа се причисляват знакови за групата лица като Веселин Киров, Цветан Алексиев и Атанас Киряков.

Мечтата за реализация в България

Фокусирайки се още първоначално върху развиването на технологии с изкуствен интелект, екипът през годините съумява да наложи „ Сирма “ като разпознаваемо име в целия свят и водач в някои от най-перспективните цифрови области. Но най-значимото достижение на групата е друго – тя съумява да потвърди на обществото у нас, че и в България е допустимо да се гради успешен бизнес, основан на знание и българските гении в областта на математиката и информатиката могат да се осъществят в личната си страна.

„ Искахме да намерим причина да останем в България, а не да мислим накъде да се разпилеем по света. Едва ли някой от нас разбираше от бизнес по това време, нямахме концепция за компликациите, които предстоят, само че всеки от нас вярваше, че с тези хора ще се получи ” – споделя Явор Джонев, визионерът и основен основател на начинанието. Той осъзнава, че през първите години на прехода талантливите, образовани и интелигентни млади хора в страната не са имали поле за реализация или благоприятни условия за реализиране на капацитета си в личната си страна.

„ Желанието ни беше да покажем на света изключителния математически гений на България. Същевременно всеки от нас беше воден от убеждението по какъв начин дружно ще променим света … или най-малко ще се опитаме да създадем същински добра софтуерна компания в България, която благодарение на технологиите за инженеринг и обработка на познания да стане инструмент за преход към обществото на знанието. Дали това беше невъзможна задача? 30 години по-късно към този момент имаме многочислени доказателства за верния избор ” – прибавя още той.

Началото

Първите две сдружения от групата се записват по едно и също време в България – Сирма АИ ООД на 22.05.1992 година и в Канада – Sirma International Advanced Computer Systems Corp. на 08.05.1992 година. Още със основаването им младият екип взима новаторско за времето си решение да създава технологии, основани на изкуствен интелект. „ Първоначално не разполагахме със личен компютър, а работихме през нощта и уикендите на компютъра на наш другар. Цяла година по-късно получихме опцията да закупим първото си устройство “ – спомнят си хора от компанията.

Първите проекти на компанията са осъществени за държавната администрация в Канада, в това число експертната система IWA (Intelligent Workstation Architecture), основана за Revenue Canada Taxation. Тя съставлява рамка за създаване на приложения за поддръжка на продуктивността, която интегрира бази от познания, хипертекстови документи, дейни форми и бази данни в мощно интерактивна среда, като облекчава работата на снабдители на услуги, работещи със комплициран информативен поток и процеси на взимане на решения. Проектът е извънредно новаторски за времето си, а приложението се употребява дълги години от клиента.

От софтуерен бизнес към цялостна екосистема за нововъведения

Разширявайки бизнеса си, Сирма последователно основава цяла екосистема за сполучливо професионално развиване на надарени хора – посредством разгръщане на личния екип, само че и посредством поддръжка на нови сдружения вътре в самата група.

През 1996 година е учредена WorkLogic Corp. (тогава Workscape) с централен офис в Отава, Канада, която създава софтуерни решения на международно равнище. По същото време е основано и звеното ЕнгВю Системс за профилирани CAD/CAM системи със седалище в Монреал, Канада, което през годините се е наложило като световен водач в своя сегмент и е притежател на голям брой оценки, в това число и на Европейската премия за осведомителни технологии през 1999 година. В идващите години групата разработва мащабни планове в региона на електронния бизнес и електронната търговия за компании от Силициевата долина в Съединени американски щати. Сирма е и измежду пионерите, основали програмен продукт за електронно държавно управление.

Началото на новия век – семантични технологии, финтех и просветителни артикули

В зората на 21 век – през 2000 година – е учредена Онтотекст, лабораторията на Сирма за разработки и проучвания в региона на семантичните технологии – още една една извънредно новаторска за времето си сфера. През годините сдружението осъществя неповторими по своята същност проекти за организации като Парламента на Англия, Британския музей и редица други културни, медийни, научни, фармацевтични, финансови и софтуерни организации от целия свят. Технологии на сдружението са определени от BBC Sport за динамично ръководство на медийното наличие на порталите за международното състезание по футбол 2010 FIFA World Cup и летните олимпийски игри в Лондон 2012.

Междувременно WorkLogic Corp. внедрява сполучливо системи за ръководство на работните процеси в Библиотеката на Народното събрание и Агенцията за осъществяване на федерални избори в Канада, а в България е основана Сирма Медия – издателство за мултимедийни познания, което пуска на пазара у нас първите електронни и интерактивни артикули за българското образование – Словник, Българска електронна енциклопедия, електронна енциклопедия “История на България ”, “История на футбола ” и доста други.

Сирма е също основател и съосновател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която се трансформира в гласа на бързо – разрастващата се софтуерна промишленост у нас.

През 2006 година е основана Сирма Бизнес Консултинг, профилирана в ИТ услуги в банковия бранш, която през днешния ден има зад тила си множество сполучливи планове за финансови институции и банки на четири континента. По същото време в Съединени американски щати, компанията записва ново сдружение, Panaton Software, която специализира в основаването на поръчков програмен продукт, систематична интеграция и продуктов дизайн. През 2014 година Сирма стъпва и на UK пазара, чрез Ес енд Джи Технологични услуги, специализираща в даването на софтуерни съвещания и новаторски банкови системи. В рамките на групата е основан и най-модерният на Балканите център за данни – Датикум – в отговор на възходящото търсене на ръководени ИТ и бизнес услуги, облачни решения, наети сървъри, колокация и други

Листване на БФБ

През 2015 година холдингът взима стратегическото решение да се листне на Българската Фондова Борса и става обществена компания през октомври същата година, с най-успешното до тогава първично обществено набиране на капитал в размер на 11,5 милиона лв.. Привлечените вложения са ориентирани към създаването на нови артикули и решения, както и мащабиране на комерсиалните интервенции. Те разрешават и основаването на ново R&D звено в Сирма Солюшънс, занимаващо се с създаване на технологии за компютърно зрение и кибер сигурност, които след това се употребяват по планове във всички компании.

Технологии в поддръжка на здравето

През 2016 година се основава Сирма Медикъл Системс за създаване на програмен продукт за електронно опазване на здравето и приложения за достъп до модерни здравни услуги. Неговото мобилно приложение Diabetes M е в международната петица на най-използваните мобилни приложения от диабетно заболели хора. Три години по-късно е пуснато и приложението Medrec:M – електронно пациентско досие с голям брой функционалности, които улесняват взаимоотношението и връзката сред лекари и пациенти.

През 2017 година е приключена Sirma Enterprise Platform – умна платформа за интеграция, съдействие и ръководство, която употребява семантични домейн модели и различаване на обекти в текст. На нейна база е построена цялостна система за ръководство на документи, процеси и артефакти за музеи, архиви и библиотеки. Платформата Museum Space e внедрена в National Gallery of Art, Washington DC, музея Ван Гог в Амстердам, SMK, Denver Art Museum, Yale и други музеи в Европа.

Придобиване на софтуерни компании и стартъп развъдник

През 2019 година в Сирма е извършено преструктуриране на вертикалите на специализация, консолидация на екипите, усъвършенстване на продуктовото портфолио и е взето стратегическо решение за придобиването на компании с огромен капацитет. Следвайки своята тактиката за напредък, през 2021 година „ Сирма “ придобива Сайънт АД – бързо разрастващ се, отвесно фокусиран снабдител на ИТ решения, обслужващ характерни браншове като пътувания и хотелиерство, логистика и превоз, финанси и банкиране. С придобиването на Сайънт, чиновници на Сирма стават над 600.

През тази пролет пък беше създаден инкубаторът за започващи компании Sirma Venture Lab, чиито първи прозорец за кандидатстване се затваря на 31 май. Запазвайки фокуса си върху развиване на нови бизнеси на знанието, групата навлиза в своето четвърто десетилетие с нови благоприятни условия да оказва положително въздействие върху българската софтуерна екосистема. Неспиращи желанието си за развиване и напредък, само че осъзнавайки обстоятелството, че това няма по какъв начин да стане, без съществуването на най-важния актив, точно качествени IT фрагменти, Сирма стартира  за набиране на хора, които желаят да придобият познания за програмиране и да се развиват в IT бранша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР