Българската пенсионна система ощетява жените. Около това мнение се обединиха

...
Българската пенсионна система ощетява жените. Около това мнение се обединиха
Коментари Харесай

Експерти посочиха защо жените у нас получават по-ниски пенсии

Българската пенсионна система ощетява дамите. Около това мнение се сплотиха някогашните обществени министри Христина Христова и Бисер Петков пред бТВ. Те разясниха разликата от 220 лева в междинната пенсия на дамите по отношение на мъжете.

„ Тази разлика се дължи на няколко фактора. Първият е, че има разлика във възнагражденията на мъжете и на дамите, които се отразяват и върху пенсиите. Другата причина е, че дамите се пенсионират на по-ниска възраст и техният застрахователен стаж е по-кратък. Третата причина е, че при тях има повече интервали, в които те не се обезпечават или им се зачита застрахователен стаж, само че без съответните вноски “, изясни Бисер Петков.
-->
„ Темата за равнопоставеността на мъжете и дамите към момента седи в обществото. Макар официално да считаме, че нямаме проблем, не щеш ли обстоятелствата демонстрират друго. Има браншове, в които разликите в заплащането доближава до 40% - да вземем за пример във финансите и в ИТ бранша. Разликата в една феминизирана специалност като учителската е 9% в интерес на мъжете. Същото е ситуацията и в междинния ешелон в опазването на здравето “, разяснява тематиката и Христина Христова.

Тя напомни, че с помощта на пенсионната промяна разликата във възрастта ще се изравни през 2037 година, само че към момента няма данни дали това ще заличи разликите в получаваната сума. Христина Христова по-скоро допусна, че това няма да стане. Бисер Петков добави, че дамите ще се пенсионират с 37 години стаж, а мъжете – 40 години стаж, което на практика няма да стопи разликата в пенсиите.

Бившите обществени министри се сплотиха към тезата, че пенсионната система ощетява дамите, които излизат в майчинство. Христина Христова предложи страната да обезпечава майките, до момента в който те отглеждат децата си, а Бисер Петков добави, че с годините разликата става все по-малко и ще се изравни в някакъв миг – евентуално след към 10 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР