Българската народна банка премахва изцяло мерките, които въведе в началото

...
Българската народна банка премахва изцяло мерките, които въведе в началото
Коментари Харесай

БНБ отмени забраната за банките да разпределят дивиденти

Българската национална банка отстранява напълно ограниченията, които вкара при започване на коронавирус епидемията за опазване устойчивостта на финансовата система. С решение на управителния съвет на институцията се отстранява ограничаването банките да разпределят облагите си за 2019 и 2020 година Тъй като няма въведено такова и за 2021 година това отваря вратите за кредитните институции с непотребен капитал да изплатят към притежателите си както настоящи, по този начин и насъбрани облаги за милиарди левове.

Освен това отпадат и рестрикциите на банките да образуват експозиции към задгранични лица и най-много към централите си, което при въвеждането му, съгласно Българска народна банка, консервира към 7 милиарда лева ликвидност в локалната банкова система.
Разрешено, само че въпреки всичко лимитирано
От прессъобщението на Българска народна банка излиза наяве, че въпреки всичко разпределянето на дял няма да е изцяло гладко. " Считано от датата на актуалното решение Българска народна банка, в качеството на способен контролен орган, ще изисква от банките, които имат намерение да изплащат дивиденти, да подхващат противоположни изкупувания и други разпределения, в това число и от облагата за 2021 година, да показват проекти за систематизиране, които ще бъдат предмет на надзорния разговор ", гласи формалната информация.

Печалбата за предходната година на банковата система беше 1.4 милиарда лева, като тя се възвърне покрай предкризисните върхове към 1.68 милиарда лева, откакто в белязаната от коронавирус 2020 година се сви до 0.8 милиарда лева Разрешението обаче надалеч не значи, че на идните общи събрания банките ще могат да раздадат близо 4 милиарда лева на акционерите си. И преди пандемията това правеха едвам няколко банки - главно огромните с непознати притежатели.
Реклама
Банките са лимитирани във опциите си да раздават дивиденти и да подхващат противоположни изкупувания на акции от това до каква степен дават отговор на условията за финансова адекватност. На равнище система индикаторите на българските банки са доста над регулаторните минимуми и над междинното в Европейски Съюз, само че част от институциите оперират при по-ниски равнища. Освен това от началото на тази година те би трябвало да дават отговор на спомагателни по-строги условия, поради влизането в действие на преходни равнища за така наречен MREL (Minimum requirement for own funds and eligible liabilities). Те в допълнение ще се повишат от 2024 година, тъй че банките би трябвало да консервират капитал за задачата. Освен това и растежът в кредитирането и надлежно образуването на рискови експозиции също изисква отсреща капитал. Така че банките, които желаят да имат потенциал да отпускат заеми и да порастват по-агресивно, мъчно могат да си разрешат да разпределят облага.

Отпадането на рестриктивните мерки за задграничните експозиции ще е в действие от 1 април. Ефектът от това евентуално ще е, че банките ще понижат свръхрезервите, които държат в Българска народна банка при -0.7% рента и ще насочат по-голяма част от свободния си запас към централите си и от там към финансови принадлежности, които биха могли да минимизират загубите или даже да донесат позитивна рентабилност.

Българска народна банка смята, че рестриктивните мерки са постигнали търсения резултат, като твърди, че " ще продължи постоянно да проучва съответните опасности и остава в подготвеност да приложи подобаваща макропруденциална мярка при нужда ".
Антициклично стягане
Третата от истинския пакет коронавирус ограничения на Българска народна банка беше анулиране на плануваното повишаване на антицикличния финансов буфер от настоящото му равнище напролет на 2020 година - 0.5% до 1.5%.
Реклама
То на практика беше анулирано още в края на 2021 година когато на два пъти Българска народна банка разгласи покачвания на буфера с по 0.5 пункта, които ще влязат в действие надлежно от октомври 2022 г, и януари 2023 година С това кумулативния финансов буфер, изискван от българските банки, доближава равнища 7-8% от рисково-претеглените им активи според от систематичната им значимост и рисковия им профил. Това са най-високите стойности в Европейски Съюз, въпреки в други страни да има в действие и други характерни ограничения. Буферите се прибавят към закрепените по европейски правилник финансови условия, като по този начин да вземем за пример условието за най-качествения капитал (CET1) за българските банки при започване на 2023 година ще е 11.5-12.5%, а общата финансова адекватност би трябвало да е най-малко 15-16%. Към септември 2021 година двата индикатора за българската банкова система са надлежно 21.4 и 22.4%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР