Българската демокрация ще се обогати от една голяма коалиция между

...
Българската демокрация ще се обогати от една голяма коалиция между
Коментари Харесай

Плевнелиев: Българската демокрация ще се обогати от коалиция между ГЕРБ и БСП

Българската народна власт ще се обогати от една огромна коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, съобщи президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в изявление пред организация " Фокус ".

Щеше ми се да сме го докарали до там, като да вземем за пример демократични и съумели страни - като Германия, Холандия, където една огромна коалиция да не е никакъв проблем. Да не губят своята еднаквост и връзка с хората, само че и да дават решения в сложни моменти. Трудно обаче мога да си показва от всичко, което виждам сега, една огромна коалиция в България – сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Ще ми се в миналото да мога да я видя, само че мъчно мога да допускам в този момент. Особено Българска социалистическа партия сега извънредно нападателно и непродуктивно работи на фона на идно европейско председателство и това не ме прави оптимист, че при едни изключителни избори партиите по-късно ще могат да градят мостове и да работят дружно. Така че на Вашия въпрос съответно – не виждам сходна опция в околните 2 години, само че се надявам да може да има такава. От нея единствено българската народна власт ще се обогати, сподели Плевнелиев.

В изявлението той разяснява и настоящите политически тематики от последните месеци. Оставката на здравния министър проф. Николай Петров президентът дефинира като честен акт:

" Николай Петров е един извънредно заслужен човек, който безусловно оздрави пред очите ни и икономиса над 200 млн. лв. на българските данъкоплатци във ВМА, която преди него беше знак на корупция, съсипия, голословно високи цени, безспорна непрозначност с публичните поръчки "

Според Плевнелиев държавното управление е устойчиво, а актът на оставка не трябва и не може да разклати кабинета:

" Спомняте си, че министър председателят Борисов през годините е правил не една смяна, както на здравни министри, по този начин и на други позиции в кабинета. Вярвам, че държавното управление ще мине през тази първа смяна "

Плевнелиев е на мнение, че Румен Радев се е провалил на последния Консултативен съвет по национална сигурност:

" За мен тук съществена е виновността на президента Румен Радев, който действаше по-скоро като еднопартиен, в сравнение с като надпартиен президент. Нека си спомним, че в месеците преди този КСНС в Народно събрание към този момент имаше два законопроекта – един на ръководещите, другият на опозицията - за битка с корупцията. Тогава, когато имаме два законопроекта, не наподобява на президента да се опита да наклони везните в посоката на един или различен законопроект. Държавният глава не може и не трябва да изземва функционалности на Народното събрание, а още повече законодателни начинания. Останах с усещането, че тъкмо това се опита да направи нашият президент. "

Според Плевнелиев президентът Радев " с не едно свое деяние работи за разцепление в Европейски Съюз ":

" Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Канада влезе в действие, България мълча, не сподели нищо, след което президентът го даде на Конституционния съд. Това е едно безпределно неточно, непродуктивно и тежко подмолно деяние с доста дълбоки последици. Ако президентът имаше нещо срещу това съглашение, можеше да излезе и да каже. Можеше да се обади на европейските си сътрудници, по този начин, както направиха валонците, само че без нищо да се каже, да се удари по този извънредно подмолен метод и да се внесе надълбоко разделяне в Европейски Съюз, това ще има доста тежки последствия - особено от позиция на тежестта на президента Радев в Европейски Съюз и неговата опция да реализира нещо за европейската сцена. Това е нещо, което доста ме тормози. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР