Българската академия на науките (БАН) отново има суперкомпютър, който да

...
Българската академия на науките (БАН) отново има суперкомпютър, който да
Коментари Харесай

Осем години по-късно, БАН отново има суперкопмютър в топ 500 на света

Българската академия на науките (БАН) още веднъж има суперкомпютър, който да се класира измежду 500-те най-силни машини в света. Новият суперкомпютър, " Хемус ", наследява " Авитохол ", който бе закупен през 2015 година и за малко бе част от клуба на най-високопроизводителните машини в света. " Хемус " е и най-мощният суперкомпютър напълно българска благосъстоятелност, тъй като европейската стратегия за суперкомпютри. Цената на " Хемус " е общо 10.4 млн. лева с Данък добавена стойност, сочат данните от поръчката на Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките (ИИКТ-БАН).

" Хемус " има 100 хиляди ядра и продуктивност над 3 петафлопа, което разрешава скорост на интервенции то над три пъти по 10 на петнадесета степен в секунда. Той ще бъде за разработки в областта на изкуствения разсъдък, климатология, фармацевтика, симулации на процеси, моделиране и разбор на огромни данни.
Новият отличник на Българска академия на науките и какво ще стане със остарелия
" Сериозен интерес е проявен към опциите за прилагане на новия суперкомпютър в микроелектрониката. Изгражда се екип от представители на водещи университетски и индустриални центрове във Англия, Европа и България. Нашата поддръжка и присъединяване в самодейността са в допълнение стимулирани от " Европейския законодателен акт за интегралните схеми ", както и от разкриващите са нови благоприятни условия за България, която заема влиятелно място в Европа по експорт на интегрални скица ", разяснява пред " Капитал " член-коресподент Светозар Маргенов, шеф на ИИКТ-БАН.
Светозар Маргенов (най-вдясно) споделя, че " Хемус " е изключително ефикасен суперкомпютър Реклама
Той прибавя, че при сегашната ранглиста на суперкомпютрите в света, TOP500, " Хемус " би се класирал на 322 място. Класацията се обновява два пъти годишно, през юни и ноември, което допуска скоро да се появи и публично в нея.

" Има и други измерими знаци за оценка на суперкомпютрите, които биха отредили на " Хемус " даже още по-престижно място. Такива да вземем за пример са бързодействието и успеваемостта по отношение на теоретичната пикова продуктивност при решение на значими за науката и приложенията задания като изкуствен интелект, както и ценовата и енергийна успеваемост ", споделя още Маргенов.

Досегашната водеща машина на Българска академия на науките, " Авитохол ", която бе въведена в употреба през 2015 година, ще работи в допълващ режим с " Хемус " през идващите две до три години. След този интервал " Авитохол " ще бъде изведен от употреба. " Суперкомпютрите също се пенсионират. От един миг нататък поддръжката на остарелите машини става сложна и даже невъзможна, като енергийната им успеваемост става все по-неконкурентна ", споделя още Маргенов.
Кой ще може да го употребява и каква е разликата с Discoverer
" Хемус " ще бъде употребен предпочитано от изследвователите в Центъра за високи достижения към ИИКТ-БАН. По работа по взаимни планове сще имат достъп и учени от останалите институти на Българска академия на науките. Общите правила за прилагане позволяват и до 20% комерсиален достъп до изчислителния запас на " Хемус ".
Реклама
Според Маргенов разликата с Discoverer е на първо място в собствеността и насочеността - суперкомпютърът в " София тех парк " е с на половина европейско присъединяване и също така работи като дружество, което да дава достъп до модерна електронна инфратруктура. Затова Маргенов не дефинира Discoverer като съперник. Самият Discoverer е по-мощен от " Хемус " и сега заема 134 място в класацията TOP500.

" По-важното е, че от 19 октомври в България публично работят два суперкомпютъра с петаскейл продуктивност. Присъединявам се към високите оценки на това достижение ", споделя още Маргенов.
Свързани публикации За какво ни е суперкомпютър 28 юни 2019, 13:08 Малката изчислителна войска на България 22 юни 2018, 14:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР