Българска фондова борса-София стартира търговия с държавни ценни книжа (ДЦК).

...
Българска фондова борса-София стартира търговия с държавни ценни книжа (ДЦК).
Коментари Харесай

Започна търговията с държавни ценни книжа на БФБ-София

Българска фондова борса-София започва търговия с държавни скъпи бумаги (ДЦК). Това стана факт в следствие от взаимните старания на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска национална банка (БНБ) за основаване на контролиран второстепенен пазар за държавен вътрешен дълг в границите на пазарите, проведени от БФБ-София.

" Удовлетворени сме, че с прибавянето на ДЦК увеличихме разнообразието от принадлежности, които се търгуват на Борсата. Така тя става още по-атрактивна за вложителите - цел, за която ще продължим интензивно да работим и за напред ", разяснява Васил Големански, изпълнителен шеф на БФБ-София.

Преди седмица от Министерство на финансите са подадени заявление за допускане до търговия на 20 излъчвания ДЦК, които от през днешния ден се търгуват на Основен пазар BSE. Търговията с ДЦК е следващата мярка, която се осъществя като част от Стратегията за развиване на финансовия пазар в България.

За да изградят постоянен пазар на ДЦК с дълготраен интерес на вложителите към него, Фондовата борса и Централен депозитар оповестиха самодейност, с която няма да начисляват такси към свои членове за търговия с този тип принадлежности, в случай че и те надлежно не таксуват своите клиенти.

13 капиталови медиатора и банки откликват на самодейността и няма да начисляват такси на клиентите си при търговия с ДЦК. Това са: ИП Балканска Инвестиционна Компания АД, ИП БенчМарк Финанс АД, ИП Евро - Финанс АД, ИП Елана Трейдинг АД, ИП Карол АД, ИП Първа Финансова Брокерска Къща ЕООД, ИП Реал Финанс АД, ИП ЮГ Маркет АД, ТБ Инвестбанк АД, ТБ Тексим банк АД, ТБ Токуда Банк АД, ТБ Централна Кооперативна Банка АД и ТБ Юробанк България АД.

Инициативата е отворена и всеки от останалите членове на БФБ-София и Централен депозитар може да се причисли към нея до 30 септември 2018 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР