България взе участие в първото присъствено пленарно заседание на Международния

...
България взе участие в първото присъствено пленарно заседание на Международния
Коментари Харесай

България взе участие в пленарното заседание на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

България взе присъединяване в първото присъствено пленарно съвещание на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) след началото на пандемията от ковид.

Форумът се организира на 22 и 23 юни 2022 година в Стокхолм в границите на шведското председателство на организацията. Българската делегация бе ръководена от посланика на България в Швеция Иван Павлов.

На съвещанието бяха признати значими решения по тематиките от дневния ред на МАВХ, в това число бюджета на организацията за интервала 2021-2023 година На Нова Зеландия беше възложен статут на „ страна-наблюдател “, а кандидатурата на Израел за ротационен ръководител на организацията през 2025 година беше утвърдена. Специален акцент в полемиките бе реакцията на МАВХ на военната инвазия на Русия в Украйна и в частност на противодействието на опитите на съветската страна за изкривяване на историята на Холокоста за оправдаване на незащитимата си военна експанзия против украинския народ.

В рамките на пленарното съвещание бе изработен и обзор на напредъка на държавите-членки по поетите от тях в границите на Международния конгрес в Малмьо през октомври 2021 година национални задължения в региона на битката с антисемитизма и възпоменанието на Холокоста. България осведоми за напредъка по правенето на първия Национален проект за деяние за битка с антисемитизма и запазване на еврейското културно завещание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР