България все пак няма да изгуби 1.2 млрд. евро за

...
България все пак няма да изгуби 1.2 млрд. евро за
Коментари Харесай

ЕК одобри плановете за отказ от въглищата в Стара Загора, Перник и Кюстендил

България въпреки всичко няма да изгуби 1.2 милиарда евро за трансформацията на въглищните си райони, макар си към Европейската комисия. Това е по този начин, защото Териториалните проекти за обективен преход (ТПСП) на Стара Загора, Кюстендил и Перник са към този момент утвърдени от Брюксел, потвърдиха първо източници на " Капитал ", а по-късно и самият Министерски съвет.

" С признатите през днешния ден териториални проекти за обективен преход завършва одобряването на вложения в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на доближаване (2021-2027 г.) в поддръжка на по-конкурентоспособна, по-сплотена и по-екологична България, без да се подценява никой ", споделят от Европейска комисия.

Одобрението е под изискване или с изключително мнение поради неналичието на междинни цели до 2030 година за осъществяване на ограниченията в проектите, само че отваря вратата към потреблението на средствата, огромна част от които в противоположен случай щяха да бъдат изгубени. Липсата на цели пък се получи, които в продължение на две седмици блокираха автомагистрала " Тракия ".

Настоящата цел, заложена както в Плана за възобновяване, по този начин и в териториалните проекти, е въглищните мощности да са част от електроенергийната система най-малко до 2038 година, само че няма изясненост по какъв начин ще бъде реализирано това. Факт е обаче, че даже тази година, даже без да са въведени никакви ограничения, а просо тъй като силата им е неконкурентна.
Реклама
С помощта на териториалните проекти централната власт, както и локалната, ще би трябвало наваксат както в връзката със заетите във въглищната промишленост, по този начин и с действителните действия, които да приготвят прехода от въглища.

Общо трите въглищни района ще бъдат подкрепени с 1.2 млрд.евро за основаването на нови работни места и стопански действия за обективен преход в подмяна на последователното унищожаване на въглищата и намаляването на излъчванията на CO2. Страната към този момент загуби 100 млн. евро в края на 2022 година, поради забавянето при подаването на териториалните проекти. Година по-късно де факто остана единствената страна в Европейски Съюз без проект за енергийния преход, с който рискуваше още 800 млн.евро да бъдат окончателно изгубени.

Реформите и ограниченията по проектите са директно свързани с осъществяването на промени по Националния проект за възобновяване и резистентност. Липсата на явен ангажимент за извеждане на въглищата енергетика поставяше под въпрос и бъдещото финансиране за България.
Какво значи одобряването на проектите
" Новината за одобряването на проектите е повече от добра. Но имаме да компенсираме повече от две години закъснение ", разяснява пред в. " Капитал " специалистът по енергийни политики Георги Стефанов, който е някогашен консултант на вицепремиера по климатични политики в кабинета на Кирил Петков. " Все още чакаме какви ще са резултатите от проверката на Плана, което ще се случи най-рано през януари ", уточни той.
Реклама
Комисията желае да види комплексната политика в бранша и по тази причина чака подготовката на други значими стратегически документи, разяснява още Стефанов. Това е правенето на Националния проект енергетика и климат, който би трябвало да представим най-късно до края на юни тази година и Националната енергийна тактика. Забавянето на всички тези документи може да докара до забавянето на финансиране от над 1 милиард лв..

Одобряването на проектите не е еднократен развой. След смяната и правенето на стратегическите документи в бранша, проектите също се чака да бъдат изменени.

Първоначалната информация е, че Кюстендил и Перник са подготвени и ограниченията, по които има консенсус, като да вземем за пример ограниченията за енергийна успеваемост могат да стартират да се осъществят. След фактическата оценка на проектите следва политическо утвърждение и отваряне на финансирането по ограниченията, които са разказани в проектите.

Европейска комисия също по този начин ще прави периодически обзор на задачите, заложени в проектите. Те са част от Програмата за развиване на районите към Министерство на регионалното развитие, където има междинни интервали на проверка на 18 месеца. Дотогава имайки и другите стратегически документи се чака, че към този момент ще работим по ограниченията, разказани в проектите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР