България трябва да кандидатства не само за безвъзмездните средства по

...
България трябва да кандидатства не само за безвъзмездните средства по
Коментари Харесай

Нова идея: България да вземе и заем за възстановяването си

България би трябвало да кандидатства освен за безвъзмездните средства по механизма на Европейски Съюз за възобновяване (12.560 милиарда лева.), само че и да се възползва от спомагателните средства, на които имат право страните членки - под формата на заем. Това предлага служебният министър Атанас Пеканов, както и част от представителите на бизнеса.

Предишното държавно управление на ГЕРБ предложи България да не употребява нито лев от заемните средства. Инструментът за възобновяване и резистентност за България планува грантове в размер на 6.2 милиарда евро и заеми за 4.5 милиарда евро, като връщането на заемите е отсрочено до 2058 година

България може да вземе и заеми

" Моето мнение е, че идващото българско държавно управление би трябвало да работи и по активиране на заемната част по Плана за възобновяване и резистентност. Това са заемни средства, които могат да се влеят в този момент в стопанската система ни и да бъдат изплатени надалеч във времето. Икономически точно този метод има смисъл и доста други страни в Европейски Съюз също го употребяват. Това ще даде опция и на планове, които все още не са влезнали в Плана, да бъдат включени ", съобщи в четвъртък вицепремиерът, отговарящ за евросредствата, Атанас Пеканов.

Във вторник той разгласява за публично разискване ревизирания проект за възобновяване и резистентност на България. Той включва 11 нови плана и 7 нови промени, против които страната ще получи 12.6 милиарда лв.. Общо плановете стават 57, а промените – 43, като се чака да бъдат задействани още към 8 милиарда лв. национално съфинансиране през държавния бюджет и частни вложения, тъй че общият стопански подтик от проекта да бъде към 20 милиарда лв. в идващите години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР