България ще се присъедини към заведената от Полша жалба в

...
България ще се присъедини към заведената от Полша жалба в
Коментари Харесай

България ще съди Еврокомисията заради еконормите за ТЕЦ

България ще се причисли към заведената от Полша тъжба в Съда на Европейския съюз против избраните от Еврокомисията емисионни равнища, които би трябвало да реализират огромните горивни съоръжения и засягат активността на въглищните централи в страните от Евросъюза. Това взема решение държавното управление на постоянното си съвещание в сряда.

Варшава желае от съда да анулира решението на Еврокомисията от 31 юли 2017 година, в което формулира какви емисионни равнища би трябвало да покриват огромните горивни съоръжения в Европа, с цел да дават отговор на признатия в края на април 2018 година правилник за най-хубавите налични техники, на които да дават отговор предприятията.

Според Полша определянето на позволените равнища за замърсяване на въздуха е осъществено въз основа на неправилни и непредставителни данни. В жалбата се показва още, че са признати прекомерно високи равнища за филтриране на нездравословните газове, които не са подобаващи и годни за реализиране на предстоящите изгоди и плануваните цели. Освен това, съгласно Полша, не е направена оценка на последствията от обжалването решение. Страната претендира и за осъществени нарушавания при гласуването на решението за оптимално разрешените правила. Това е станало без авансово разискване.

Кабинетът счита България да се причисли към жалбата на Полша, защото страната ни е измежду най-засегнатите от признатия правилник, съгласно който, в случай че до 2021 година въглищните централи не покрият поставените условия за равнища на филтриране на серен двуокис, азотни окиси, живак и други, те би трябвало да се приключва работата им. Изключение ще се позволява единствено в случаите, когато цената на нужните за намаляването на нездравословните излъчвания вложения се окаже прекомерно огромна и докара до голямо повишаване на електрическата енергия.

Този правилник бе утвърден от 20 страни, а останалите, след които Полша и присъединяващата се към правосъдния й иск България, гласоподаваха срещу.

Срокът за заявяване на такава дерогация изтича през февруари, само че българските Топлоелектрическа централа към момента не са завършили със замерванията на излъчванията от живак, които до момента не са били обект на надзор, с цел да могат да изчислят какви вложения ще им трябват за екологизация и на тай база да желаят изключване от обсега на разпоредбите.

През октомври енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че въглищните централи се нуждаят от удължение с шест месеца на периода за заявяване на дерогацията, което ще се прави пред българската Изпълнителна организация по околна среда.

От енергийното министерство показват, че измерването на живак изисква продължителни проучвания от лицензирани лаборатории и по тази причина настояването на българските Топлоелектрическа централа е срокът за подаване на заявки за дерогация да се удължи до 16 август 2018 година Това щяло да разреши. на деветте наранени български въглищни централи да изготвят по-пълна и прецизна документи.

Все още обаче, по информация на Mediapool, няма решение за удължаването на този период.

България обаче прави всичко допустимо да резервира въглищните си централи, защото активността им е обвързвана освен с енергийната сигурност на страната, само че и има социално-икономическо отражение в района на комплекса " Марица Изток ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР