България ще пострада от забраната на Руската Федерация за износ

...
България ще пострада от забраната на Руската Федерация за износ
Коментари Харесай

Кои бизнеси у нас ще страдат заради контрасанкциите на Путин

България ще пострада от възбраната на Руската Федерация за експорт на редица артикули, основно в случай че те се отнасят до енергийно съоръжение или са аварийни елементи, които са нужни за производства у нас, употребяващи към момента съветска техника. 

Ако в съветския лист със артикули, неразрешени за експорт, който се отнася най-много за така наречен " вражески страни ", измежду които е и България, има енергийно съоръжение, това ще е директна опасност за нашата енергетика, коментира Георги Минчев, ръководител на Управителния съвет на Българо-руската комерсиално промишлена палата, пред Българска телеграфна агенция. Той посочи, че към този лист би трябвало да бъдат оповестени и съответните правила за използване на глобите.

Вчера стана ясно, че съветското държавно управление е наложило възбрана за експорт от страната на доста артикули и артикули, измежду които техническо и телекомуникационно съоръжение, медицински артикули и инсталация, селскостопанско съоръжение, авто и електрическо съоръжение. Забраната включва и железопътни вагони, контейнери, турбини и сходни. Забраната, като начало, е в действие до края на 2022 година

Минчев сподели, че " турбини " е необятно разбиране, само че в него може да бъдат включени и произведения, нужни за нашата енергетика. По думите му не е дребна частта на топлоенергетиката ни, която употребява съветско съоръжение и се поддържа с помощта на непрекъсната доставка на консумативи и аварийни елементи.

По въпроса за ограничаването върху износа на електрическо оборудване Минчев сподели, че в случай че става дума за трансформаторни станции, контактори, изолатори, то тази възбрана също би се отразила върху енергетиката ни, тъй като страната ни внася такива произведения.

Забраната върху износа на медицински артикули, в случай че се визират медикаменти, също ще рефлектира върху България, сподели Минчев, като подсети, че такива са били употребявани още при първата вълна на коронавирус за подкрепяне на лекуването. Минчев посочи, че Русия изнася също и радиоизотопи за медицински цели, които в България, а и в доста страни по света не се създават.

Ограниченията върху износа на селскостопанско съоръжение няма да имат сериозно отражение за стопанската система ни, счита Минчев.

По мотив известието, че Министерството на стопанската система на Русия е предложило възбрана за експорт и на дървесина и артикули от дърво, Минчев сподели, че това няма да се отрази на страната ни. От тази мярка ще бъдат наранени страните от Западна Европа, измежду които Италия, Германия, Финландия, които имат и предприятия в Русия.

Най-притеснителните, съгласно Минчев, са съветските краткотрайни ограничавания върху износа на групата хранителни артикули.

" Русия, която до момента се занимаваше на първо място с блокиращи ограничения и ограничаващи въвежданите против нея наказания, към този момент минава в атакуваща позиция. Ефектът от този контрасанкционен отговор на Русия можем да си представим, когато си спомним съветските контрасанкции след 2014 година и тогава Европейски Съюз загуби над 200 милиарда евро експорт на година в Русия ", разяснява Минчев.

Веселин Илиев, основен шеф " Международно икономическо съдействие " в Българската стопанска камара, пък има друго мнение. Той счита, че рестриктивните мерки за експорт на дървесина евентуално ще обиден българските производители, изключително в областта на строителството. Потърпевши ще бъдем и поради рестриктивните мерки на експорта на съоръжение на железопътния и метро превоз. Страната ни ще бъде наранена и от възбраната за експорт на всевъзможни аварийни елементи за машиностроенето, в това число и за отбранителната промишленост.

Според Илиев възбраната за експорт на турбини няма да засегне енергетиката, включително и атомната ни централа, която разполага с аварийни елементи за години напред.

" Страната ни няма да бъде значително наранена от възбраната за експорт на крайни произведения от Русия, само че предприятията, които имат съветско съоръжение, няма да могат да реагират ", разяснява Минчев.

Вносът у нас на медицински артикули е нищожен, разяснява специалистът възбраната за износ от Русия и на тази група артикули. Няма да има резултат за България и рестриктивните мерки върху износа от Русия на техническо и телекомуникационно съоръжение

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР