България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване

...
България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване
Коментари Харесай

Очакваме покана за членство в Клуба на богатите

България ще получи покана за започване на договаряния за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в границите на кабинета „ Борисов 3 “, написа " Епицентър ", цитирайки дипломатически източници във връзка визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е известна като „ Клуба на богатите “ и в нея членуват най-развитите страни в света.

Поканата на България за Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е обвързана директно с визитата на премиера във Вашингтон, само че ще бъде във фокуса на диалозите с американския президент Доналд Тръмп заедно  с основните тематики като сигурността и енергийната диверсификация на страната ни. 

Само преди ден Н.Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа също съобщи,  че чака „ Съединени американски щати да обсъдят опцията да поддържат България за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз “. 

Очаква се България да получи поканата за договарянията за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2020 година, а държавното управление ни е извело началото им за собствен приоритет, като кабинетът ни е подхванал редица ограничения за ускорение на подготовката ни за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. 

За влизане в Клуба на богатите политически съображения са изцяло възможни, нещо което е неприемливо по въпроса за визите. При тематиката за отпадането на визите това е невероятно, защото законът в Съединени американски щати ясно показва, че отводите за туриистически визи не трябва да са над 3  %. В момента отводите за България са 11 %. Отпадането на визите освен това състояние може да стане само с смяна на закона, която в Съединени американски щати лишава най-малко две години. 

Премиерът Бойко Борисов към този момент съобщи след диалог с генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване Анхел Гурия само преди месец, че България чака да получи съответна дата за започване на договаряния за присъединение към Организацията, чието седалище е в Париж.

С вноска от 25% Съединени американски щати са най-големият финансов стимулатор на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и тъкмо диалозите в Белия дом довечера в българско време от 21 часа ще са знакови за поканата ни.

В делегацията на премиера Борисов с изключение на военният министър Красимир Каракачанов са и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият министър Емил Караниколов. Точно Караниколов  публично показа Плана за деяние на България за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз пред Съвета на Организацията в Париж в края на септември.

Икономическият министър уточни, че Планът, който е направен със съдействието на Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, отразява политическата воля на България   и постигнатия прогрес в процеса на подготовка за участие в Организацията през последните години. Той също демонстрира готовността на българското държавно управление да форсира дейностите си по покриване на стандартите и осъществяване на критериите за участие и цели да подкрепи продължаващите вътрешни промени в основни области.

Страната ни е сложила съответни цели в 22 области на съдействието сред България и Организацията за икономическо сътрудничество и раз и е обвързана с призната през декември 2017 година национална „ пътна карта “ и нейното финансово обезпечаване до края на 2020 г. 

Непосредствено преди визитата на премиера Борисов в Съединени американски щати държавното управление утвърди спомагателни разноски през 2019 година за финансиране на действия по присъединението на страната ни към Организацията. Сумата от 2 817 215 лв. ще бъде ориентирана за действия по присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР