България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на

...
България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на
Коментари Харесай

Радев: България очаква подкрепа от съюзниците си за модернизацията на армията

България чака своевременна поддръжка от своите съдружници за запазване на отбранителния потенциал на Българската войска и рационализация на въоръжените си сили. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира през днешния ден среща с ръководителя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, оповестяват от президентството. В рамките на диалога са разисквани рисковете и заканите пред сигурността, произлизащи от войната в Украйна, както и подхванатите ограничения за повишение на възпиращия и защитителен капацитет на източния фланг на Алианса.

Румен Радев е изразил високата си оценка за поддръжката, която Нидерландия оказва за защитата на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимоотношение на българския контингент в границите на образуването и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Общата позиция е била, че динамичните промени в средата за сигурност изискват преосмисляне на метода, по който европейските страни-членки на Алианса влагат в отбранителни си качества. Румен Радев още веднъж е призовал за превъзмогване на разделянето в границите на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към взаимното създаване и внедряване на отбранителни технологии и съоръжение, опция за което дава механизмът DIANA. Това е и най-прекият път към реализиране на оперативна съгласуемост сред обособените страни-членки в Алианса, е подчертал президентът.

По-късно президентът организира телефонен диалог с президента на Румъния Клаус Йоханис. Двамата разискаха съхраняването на капацитета на транспортните коридори в Източна Европа и предприемането на ограничения войната в Украйна да не докара до филантропична рецесия. Украинската страна е един от най-големите експортьори на зърнени храни от Европа и блокирането на нейните пристанища затруднява износа, което основава риск от продоволствена рецесия в редица страни, бе очебийно по време на диалога.

Обща бе позицията, че страните от Европейски Съюз следва да обединят напъните си за оказване на помощ за милионите бежанци от военните дейности.

Президентът Радев насочи покана към своя румънски сътрудник да посети страната ни в комфортно за него време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР