България “никога няма да преговаря с “Газпром за нов договор

...
България “никога няма да преговаря с “Газпром за нов договор
Коментари Харесай

Ненадежден партньор. България никога няма да преговаря за нов договор с Газпром


България “никога ” няма да договаря с “Газпром ” за нов контракт за доставка на природен газ. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Договорът с съветската държавна компания още е в действие, само че тя не извършва отговорностите си по него. Това по думите на Василев я прави “ненадежден сътрудник ” .

“Имайки поради държанието на “Газпром ”, в никакъв случай няма да преговаряме за нов контракт ”, сподели Василев. “Ако в този момент подпишем подобен, а спрат газа през февруари, както се е случвало, ще останем без газ за промишлеността и без парно. ”

Договорът на българската държавна компания “Булгаргаз ” с “Газпром ” изтича на 31 декември тази година. Подновяването му беше сложено под въпрос още при започване на войната, която Русия стартира против Украйна.

В края на април на природен газ за България по сегашния контракт. Поводът беше, че България отхвърли да се съобрази с новите условия на съветската компания, които са в нарушаване на контракта.

Те предвиждаха фирмите от така наречен “неприятелски страни ” да са длъжни да си открият сметки в рубли, с цел да заплащат за природния газ. Москва едностранно спря да приема заплащания във валутите, записани в договорите. Освен за България, “Газпром ” спря доставките и за Полша, Финландия и Нидерландия.

Според Асен Василев “Газпром ” взема решение на кои страни да спре да доставя газ според от това по кое време изтичат договорите им.

“След 31 декември контракт няма да има. Руската страна наподобява взима поради това, когато взема решение на кои страни да одобри заплащанията. Спира на страни с дребни размери, които са с контракти, които изтичат скоро ”, сподели Василев, представен от “Дневник ”.

Сега България внася природен газ от Азербайджан, а през юни ще дойдат с полутечен газ от Съединени американски щати. На пози декор понижаване на природния газ за юни с 13%.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР