България не би влязла в ЕС без двете американски централи.

...
България не би влязла в ЕС без двете американски централи.
Коментари Харесай

Рубин: Борих се за промяна в България

България не би влезнала в Европейски Съюз без двете американски централи. Да не забравяме това, сподели пред " Панорама " по Българска национална телевизия посланикът на Съединени американски щати в София с изтичащ мандат Ерик Рубин.

Преди няколко дни беше обявено, че за нов дипломат в България ще бъде препоръчана Херо Мустафа, която сега е зам.-ръководител на американската дипломатическа задача в Португалия.

Рубин напомни, че с цел да влезе в евросъюза България е трябвало да затвори остарели руски реактори в Козлодуй и по този начин се е появил " сериозен дефицит на електричество ". " Тези американски компании подписаха контракти с тогавашното българско държавно управление, с цел да заместят спрените реактори ", сподели още Рубин.

Според дипломата с помощта на двете централи, България е разнообразила енергийните си източници. " Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината силата тук да коства скъпо е, че съвсем цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я поддържаме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат ", изясни Ерик Рубин. 

Той акцентира, че техният ток не е най-евтиният, само че не е и най-скъпият. Посланикът на Съединени американски щати сподели още, че компаниите имат контракти с българското държавно управление, които би трябвало да се съблюдават. " Компаниите обаче обявиха подготвеност за предоговаряне. Решението отсега нататък е разговор сред фирмите и държавното управление ", изясни Ерик Рубин. 

През април беше обявено, че финансовият министър Владислав Горанов има решение по какъв начин предварително да се прекратят договорите с по този начин наречените американски централи - " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Договорите с тях изтичат през 2026 и 2024 година. 

На въпрос за договорката за изтребителите F-16, дипломатът сподели, че тя е препоръчана като към съдружник. " От самото начало това са междуправителствени договаряния. Не е комерсиална продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на защитата. Българските Военновъздушни сили да станат съвременни, съвместими с НАТО. Американското и българското държавно управление дружно да напредват в договорката. Продажбата на 8 изтребители не е толкоз огромна договорка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската защита ", уточни Ерик Рубин. 

Попитан, дали не е американският дипломат, подлагал на критика минимум България, той посочи, че се е старал да контактува градивно, а не с обществено навикване и рецензии. 
" Много пъти съм приказвал намерено за върховенството на закона, за медийната независимост. Правил съм го, само че по градивен метод, както приказваме с приятелите и съдружниците. Не е напълно правилно, че не съм подлагал на критика. Старал съм се обаче да го върша по този начин, че да има смяна. Иначе няма смисъл. Така си приказват приятелите и съдружниците ", сподели още дипломатът. 

Попитан за визите за Съединени американски щати, Рубин уточни, че би желал всички членове на Европейски Съюз да имат свободен безвизов достъп до Съединени американски щати. " Това е заслужено искане и цел, за която би трябвало да работим. Разбирам, че е въпрос и на правдивост. Но е въпрос на закон, не на държавна политика. Президентът няма власт да промени закона. Може единствено Конгресът - и там има импортирани оферти ", сподели още Ерик Рубин. Той добави, че няма пълномощия да промени нещата, само че изрази убеденост, че в последна сметка казусът ще се реши. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР