България МО покани 24 фирми на конкурс за доставка на

...
България МО покани 24 фирми на конкурс за доставка на
Коментари Харесай

МО покани 24 фирми на конкурс за доставка на дронове за армията

България МО предложения 24 компании на конкурс за доставка на дронове за армията Стойността на поръчката е към 25 милиона лв. 7 януари 2020, 15:45  МО предложения 24 компании на конкурс за доставка на дронове за армията Източник: istock
24 компании са получили покана за присъединяване в състезанието за доставка на дронове за Българската войска.

Около 25 милиона лв. е цената на поръчката , която е била оповестена в последните работни дни на 2019 година, написа БНР.

Министерството желае да купи 14 дрона, 2 от които с оптимален обсег от 120 км. Ведомството чака първите 4 дрона тази година, а последната доставка би трябвало да е през 2024 година

Сред поканените компании има български, израелски, американски и европейски. Част от фирмите са взели участие в предходни планове за рационализация на армията.

Крайният период за отговори е средата на февруари

Планове за произвеждане на дронове има и в многомилионния план за нови изтребители за армията, само че досега няма повече конкретика.

Миналото лято специфичните сили използваха при последното обучение дрон за разузнаване, а по думите на бригаден военачалник Явор Матеев, който е и пълководец на взаимното командване за специфични интервенции, дроновете могат да се употребяват и от други структури в армията.

Междувременно посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустава, дружно с публични лица от Департамента по защитата на Съединени американски щати и българският боен министър работят по създаването на американско-българската Пътна карта 2020 - 2030 в областта на защитата.

Посланик участва на работен обяд с представители на американското и българско военно управление, с цел да даде ход на развиването на 10-годишния Двустранен проект за защита, дружно с министър Красимир Каракачанов.

Алтън Биланд, шеф на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по защитата на Съединени американски щати в Департамента по защитата също се причисли към диалозите и ще взе участие в стратегическия разговор сред Съединени американски щати и България в сряда.

Херо Мустафа: Нов стадий на връзките сред България и Съединени американски щати след срещата Борисов-Тръмп

Делегацията реализира единодушие по главните точки на българо-американската Пътна карта 2020-2030 година и бърз график за нейното осъществяване.

Картата ще даде насоки на българското и американското управление в техните взаимни старания за по-нататъшно развиване на качествата на Българската войска посредством фокусиране на напъните за съдействие в региона на сигурността, изключително в областта на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на въоръжените сили на България. Екипите по използване на тактиката изготвят за обзор план на Пътната карта през април, а военното управление има за цел да подпише дефинитивна версия в София през септември.

Херо Мустафа: Корупцията подкрепя екстремизма

Резултатите от днешната среща са съответен образец за динамично разрастващото се съдействие сред България и Съединени американски щати в региона на защитата, районната и световната сигурност, оповестяват от американското посолство у нас.

В какво Съединени американски щати ще поддържат България

Херо Мустафа: Съединени американски щати ще изпратят енергийни специалисти
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР