България изрази острата си реакция срещу отношението на Скопие към

...
България изрази острата си реакция срещу отношението на Скопие към
Коментари Харесай

Дръпнахме ушите на Скопие. Посланик на килимчето

България изрази острата си реакция против отношението на Скопие към евродепутата Андрей Ковачев, доктор Милен Врабевски и още трима България.

Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в Министерство на външните работи посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска.
-->
" По време на диалога министърът изрази мощна угриженост и остро противоречие с дейностите на представителите на граничните управляващи на Република Северна Македония на Граничен контролно-пропусквателен пункт Ново село, които на 6 май 2023 година не позволиха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български евродепутат, член на Европейския парламент, собственик на дипломатически паспорт, на господин Милен Врабевски, ръководител на Фондация „ Българска памет “, както и на други трима български жители, с което е било възпрепятствано тяхно присъединяване в отдаване на респект към починалите български военнослужещи във военното гробище в Ново село ", показаха от Министерство на външните работи. 

Министър Кондов съобщи, че преглежда сходна мярка като голословна и несъвместима с европейските правила и правила, които районен съд Македония се е заела да съблюдава.

От българска страна беше посочено, че е недопустимо правенето на забранителни описи за жители на държава-членка на Европейски Съюз и Министерство на външните работи чака да бъде осведомено с критериите, според които български жители и европейски парламентаристи са включвани в сходни описи. 

Министър Кондов акцентира, че сходни дейности на публични институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат отрицателен отзив измежду българската общност и нанасят безспорна вреда  на построяването на добросъседски връзки сред двете страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР