Девет от десет човека не знаят, че страдат от хронично

...
Девет от десет човека не знаят, че страдат от хронично
Коментари Харесай

Тихата пандемия: 9 от 10 души не знаят, че имат хронично бъбречно заболяване

Девет от 10 индивида не знаят, че страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Това сподели ръководителят на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести Христина Николова.

ХБЗ минава безсимптомно , уточни тя и добави, че напълно първоначално може да се прояви „ лека отмалялост “ , която, съгласно нея, не може да насочи човек да потърси експерт. Поради тази причина и болестта се дефинира като тиха пандемия .



Хроничното бъбречно заболяване е обвързвано с прогресивна загуба на бъбречна функционалност. То минава през шест стадия, като с напредването им доста нараства рискът от хронична бъбречна непълнота , при която са нужни диализа или бъбречна трансплантация. С придвижване на ХБЗ се увелича и рискът от гибел по сърдечносъдова причина .

В международен мащаб хората, които страдат от ХБЗ, са повече от тези, които имат диабет или онкологично заболяване . Хроничното бъбречно заболяване визира 13% от българите , сочат данните, показани от асоциациите.



Диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или инсулт, затлъстяване, фамилна обремененост и тютюнопушене са измежду рисковите фактори за развиване на ХБЗ, сподели проф. Борис Богов. Той посочи, че експертите наблюдават намаляването на бъбречната функционалност посредством кръвно проучване на серумен креатенин . За слагането на диагнозата значим детайл е наличието или отсъствието на микроалбумин - един от първите белези, който нефролозите записваме при пациенти с ХБЗ, изясни още проф. Богов.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР